Uutiset

Lääkäri kritisoi hidasta puuttumista ESBL-sairaalabakteeriepidemiaan

KAISA MYLLYLÄ

Helsingin Huslab-laboratorioverkoston lääkäri Martti Vaara kritisoi Kansanterveyslaitoksen hidasta reagointia ESBL-sairaalabakteeriepidemiaan. Hyksissä tavataan vaarallisia ESBL-bakteerikantoja sadoista potilaista vuosittain. Myös Turussa tapausten määrä on jyrkässä kasvussa.

Vaaran mielestä MRSA-sairaalabakteeriepidemian torjuminen on vienyt resursseja ja huomiota ESBL-ongelmasta.

- Kysymys on priorisoinnista. Kun resurssit ovat rajalliset, niitä ei ole riittävissä määrin voitu kohdentaa ESBL:n torjuntaan, Vaara sanoo.

ESBL on bakteerin tuottama entsyymi, joka pystyy hajottamaan vakavien infektioiden hoidossa käytettäviä antibiootteja. ESBL-bakteerit ovat vastustuskykyisiä miltei kaikille tunnetuille antibiooteille.

Vaaran mukaan lääkärikunta on hyvin tietoinen ongelmista. Helsingin ESBL-epidemia on kuitenkin tasaantunut, eikä tapausten vuosittainen lisääntyminen ole enää ollut niin runsasta.

Vaara arvelee, että MRSA-sairaalabakteerin taltuttamiseksi tehdyt hygieniatoimet ovat auttaneet saamaan myös ESBL:n kuriin. Vuosikymmenen puolivälistä lähtien ESBL-tapauksia on todettu Helsingissä yli 500 vuodessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turussa tänä vuonna 60 tapausta

ESBL-bakteereja tavataan niin virtsateistä, suolistosta kuin haavoistakin. Pahimmillaan bakteeri voi aiheuttaa vakavan verenmyrkytyksen. Isossa-Britanniassa on verenmyrkytysten vuoksi kuollut useita kymmeniä ihmisiä. Helsingissä verenmyrkytyksiä todetaan vuosittain parikymmentä, Turussa vain pari. Turussa kaikkien ESBL-tapausten määrä on vasta lisääntymässä.

Tykslabin erikoislääkäri Kaisu Rantakokko kertoo, että vuonna 2006 Turussa todettiin 60 ESBL-potilasta, kun tänä vuonna sama määrä tapauksia on ilmennyt pelkästään kesäkuun loppuun mennessä.

Valtaosa tämän vuoden tapauksista on virtsatulehduksia, mutta osa bakteerikannoista on löydetty myös haavoista.

- Toistaiseksi epidemia on aika hyvin hallinnassa. Toki olemme koko ajan valppaana ja pyrimme toteamaan ESBL-kannat, kun niitä tulee, Rantakokko kertoo.

Rantakokon mukaan osa bakteerikannoista löydetään terveiltä ihmisiltä. Esimerkiksi juuri virtsatieinfektiokierteen antibioottikuurit ovat aiheuttaneet sen, että nuorilla naisilla ESBL-bakteereja on löydetty virtsatietulehdusten yhteydessä.

Turun kaikista virtsanäytteistä noin prosentissa on ESBL:ää tuottavaa Escherichia coli -bakteeria. Escherichia coli on ihmisen normaali suolistobakteeri, joka on yleisin virtsatieinfektion aiheuttaja.

Suomessa tilanne on vielä melko hyvä. Esimerkiksi Espanjassa neljä prosenttia kaikista ihmisistä kantaa ESBL-bakteerikantoja. Martti Vaara ennustaa, että pahimmat ajat ovat vielä edessä.

- Maailmalta on löytynyt kantoja, jotka ovat vastustuskykyisiä kaikille antibiooteille. Tätä Super-ESBL:ää on tavattu muun muassa Ranskasta, Israelista ja New Yorkista. Sitä vastaan ei ole enää mitään lääkkeitä, Vaara kertoo.

Vaara tahtoo lisää infektiolääkäreitä

Ruotsin televisio SVT uutisoi viime viikolla Ruotsin käsiin räjähtäneestä ESBL-tilanteesta. Viime vuonna Ruotsissa todettiin 2 000 ESBL-tapausta, kun tämän vuoden alusta tapauksia on jo 1 300. Martti Vaaran mukaan Helsingin tilanne on kuitenkin vielä pahempi, ehkä jopa Pohjoismaiden pahin.

Vaara toivoo, että Suomeen palkattaisiin lisää infektiolääkäreitä, jotta epidemiaan voitaisiin puuttua varhain. Hänen toinen toiveensa on, ettei sairaaloiden osastojen resursseista nipistetä entisestään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun aliresurssoitu henkilökunta laitetaan hoitamaan liian suurta määrää potilaita, seuraa vääjäämättä sairaalahygienisiä ongelmia.

Kaisu Rantakokko on huolissaan myös antibioottien lisääntyneestä käytöstä niin sairauksien hoidossa kuin esimerkiksi tuotantoeläinten rehussakin.

- Tämä on niin monimutkainen kysymys, etteivät parhaimmatkaan asiantuntijat tiedä, mikä vaikuttaa mihinkin.