Uutiset

Yhä useampi käy Vepsässä päivämatkalla

TS/Elina Relander<br />Vepsän ulkoilusaarelle on ollut tänä kesänä tunkua, sillä kävijämäärät ovat nousseet liki kolmanneksella. Aurajoen rannalla jono kiemurtelee pitkänä jo puoli tuntia ennen lähtöä.
TS/Elina Relander
Vepsän ulkoilusaarelle on ollut tänä kesänä tunkua, sillä kävijämäärät ovat nousseet liki kolmanneksella. Aurajoen rannalla jono kiemurtelee pitkänä jo puoli tuntia ennen lähtöä.

HARRI AHOLA

Turkulaiset ovat löytäneet Vepsän ulkoilusaaren. Sateisesta ja hieman koleasta alkukesästä huolimatta päiväkävijöitä on ollut lähes kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Myös mökkiyöpymisten määrä on kasvanut kuudenneksella.

- Se on suuri nousu, kun alkukesä oli niin sateinen. Jos säät jatkuvat tällaisena, niin koko vuoden kasvu voi olla vaikka mitä, kehuu Turku Touringin asiakaspalvelupäällikkö Teemu Vappula.

Keskellä Airistoa sijaitseva Vepsä on 17 hehtaarin kokoinen ulkoilusaari, jonka omistaa Turun kaupunki. Yhtä paljon suosiotaan eivät ole nostaneet muut Turun kaupungin ulkoilusaaret, joiden kulkuyhteydet ovat Vepsää huonommat. Maisaaren kävijämäärät ovat olleet lievässä kasvussa, ja Pähkinäisissä ollaan pysytty viime vuosien tasolla.

Liikennöintiä Vepsään hoitavalla Rosita Oy:n m/s Lilyllä on lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi jouduttu tänä kesänä jo useampana päivänä tilanteeseen, jossa 197-paikkainen laiva on täyttynyt, vaikka laiturilla kiemurtelee vielä kiinnostuneiden jono. Yleensä avuksi riittää 80-paikkainen vesibussi, mutta aina sekään ei riitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Viime viikonloppuna laiturille jäi muutama halukas, Lilyn kapteeni Asko Aaltonen kertoo.

Viime vuonna Vepsässä vieraili hieman vajaat 6 000 päiväkävijää. Päälle tulevat vielä omalla veneellä kulkevat, joille rakennettiin viime vuonna uusi vierasvenesatama.

Juhannusviikko 20 minuutissa

Päiväkävijöille Vepsä tarjoaa muun muassa uimarannan, ravintolan ja komeat maisemat. Saarella on myös 17 kaupungin vuokramökkiä, jotka ovat aiheuttaneet myös järjestyshäiriöitä. Kesäinen viikonloppuilta, mökkiseurue ja viinapullo ovat vaikeasti ratkaistava yhtälö myös Vepsässä, jossa järjestyksenvalvonnasta vastaavat saaren työntekijät.

- Suomalainen juomakulttuuri on mitä on, ja kun on tarpeeksi porukkaa, niin joukkoon aina rähisijöitä mahtuu. Järjestyshäiriöt ovat kuitenkin olleet vähenemään päin, Vappula toteaa.

Vilkkainta aikaa Vepsässä on keskikesä, jolloin mökkien käyttöaste lähentelee sataa ja kolmesti päivässä liikennöivä Lily täynnä varsinkin aamupäivisin. Eniten kysyntää on luonnollisesti juhannusviikolle, jossa suomalaisten mökkikaipuu näkyy: mökit täyttyvät 20 minuutissa siitä, kun varausaika tammikuussa alkaa. Mitä kauemmas keskikesästä varaa, sitä helpommin mökin itselleen saa.

60 kesää saarella

Ilman häiriöitä selvisivät ensimmäisestä Vepsän-vierailustaan siskokset Mia ja Anu Oksanen , jotka viettivät lapsineen kaksi yötä pienessä harjasmökissä.

Suunnitelmat tehtiin jo viime kesänä, mutta varauksen Oksaset saivat aikaiseksi vasta huhtikuussa. Onnistuneelle matkalle he pohtivat jatkoa jo ensi kesälle.

- Tässä on hinta kohdallaan. Paljon enempää en maksaisi, kun on vain perusmukavuudet ja yhteiskeittiö, Anu Oksanen pohtii.

Kaikki eivät kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa paikalla. Yksi Vepsän pitkäaikaisimmista kävijöistä on Kerttu Kullberg , joka on käynyt saarella joka kesä liki 60 vuoden ajan. Nykyisin vierailut kestävät vain yhden yön, koska kissan-omistaja ei pysty lähtemään kotoa pitkäksi aikaa. Kullbergille Vepsä on erityisen rakas paikka, vaikka rantasaunan palaminen muutama vuosi sitten viihtyisyyttä vähensikin.

- Köyhälle ihmisille se on paratiisi. On ihana kun sytyttää kynttilän terassilla iltapimeällä, kuuntelee hyvää klassista musiikkia ja katselee auringonlaskua, hän maalailee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Elina Relander<br />Kahden yön mökkireissu Vepsään oli Mia ja Anu Oksasen mukaan menestys. Kahden hengen mökki riitti siskoksille, sillä lapset Santtu Seppälä (oik.), Peppi Suomela (sylissä) ja Ninni Suomela viihtyivät hyvällä säällä ulkona.
TS/Elina Relander
Kahden yön mökkireissu Vepsään oli Mia ja Anu Oksasen mukaan menestys. Kahden hengen mökki riitti siskoksille, sillä lapset Santtu Seppälä (oik.), Peppi Suomela (sylissä) ja Ninni Suomela viihtyivät hyvällä säällä ulkona.