Talous

Tulevaisuuden hittisovellukset ladataan netistä

Jaana Räsänen-Nauska

Turkuun viikoksi kokoontuneita it-alan tiedeyhteisöjen ja yritysten asiantuntijoita askarruttaa maailmanlaajuisesti uudenlaiset palvelukonseptit, jotka ovat nousseet esiin matkapuhelinten monimutkaistumisen ja yleistymisen myötä.

- Tulevaisuuden haasteena on, kuinka erilliset saarekkeet, internet ja mobiili, viedään yhteen, kertoo Turun tietotekniikan tutkimus- ja koulutuskeskuksen, TUCSin, johtaja, professori Hannu Tenhunen, joka toimii kansainvälisen Compsac 2008 -konferenssin yhtenä isäntänä.

Tenhunen kuvaa, kuinka tulevaisuudessa hiteiksi nousevia tietokoneohjelmia ei osteta enää kaupasta kuten nyt, vaan ne ovat verkossa www-sovelluksina. Verkkosovellukset muuttuvat entistä interaktiivisemmiksi ja dynaamisemmiksi, ja verkon käyttäjät siirtyvät yhä enemmän itse myös sisällöntuottajiksi.

- Muutos tulee olemaan seuraava iso teollinen vallankumous, uskoo Tenhunen. Siksi isot it-alan yritykset, kuten Nokia ja Oracle, suuntaavat investointejaan ja strategioitaan nyt uudenlaisiin ohjelmistopuolen tekniikoihin ja tuotantoprosesseihin.

Compsac-konferenssi järjestetään nyt 32. kerran, ja se on yksi alansa vanhimmista tapahtumista. Järjestäjänä toimii tänä vuonna TUCS. Turun ICT-talossa pidettävään tapahtumaan on kokoontunut 460 osallistujaa lähes 40 maasta ja kaikilta mantereilta.

- Turussa on ohjelmistopuolella vankkaa osaamista ja kansainvälistä näkyvyyttä. Saimme tapahtuman tänne oman kansainvälisen tiedeyhteisömme arvostuksen osoituksena, kertoo Tenhunen.