Talous

Viihde-elektroniikka ja tietokoneet halventuneet roimasti

Helsinki (STT)

Viihde-elektroniikka ja tietokoneet ovat halventuneet hurjasti tällä vuosikymmenellä. Tilastokeskuksen seurannan mukaan esimerkiksi televisioiden ja tietokoneiden keskimääräiset hinnat ovat tipahtaneet noin 40 prosenttia ja matkapuhelinten jopa 80 prosenttia.

- Muutokset ovat todella suuria. Moni muistaa, kuinka kalliimman pään taulutelevisio maksoi pari vuotta sitten jopa viisi tuhatta euroa, ja läppärinkin hinnassa oli yksi nolla nykyistä enemmän, kuvailee Kodintekniikka-alan tiedotusfoorumin puheenjohtaja Timo Laatikainen.

Alan omien tilastojen mukaan yksittäisissä tuotteissa hintaralli on saattanut olla vieläkin suurempi. Pelkästään tämän vuoden tammi-maaliskuussa esimerkiksi dvd-laitteiden keskihinnat laskivat 30 prosenttia viimevuotisesta ja navigaattoreiden jopa 35 prosenttia.

- Yksi selittävä tekijä on ollut halpatuotteiden kova volyymikasvu. Esimerkiksi navigaattoreista on tullut vuodessa todella kysytty tuote ja kun kysyntä kasvaa, kauppa hakee markkinoille nopeasti myös halpamerkkejä, kuvailee Elina Yrjänheikki foorumin viestintäryhmästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kodin hyötylaitteiden, kuten jääkaappien, pesukoneiden ja liesien hinnat ovat polkeneet paikoillaan miltei koko 2000-luvun. Hintojen romahtamista ei ole nähty, sillä isojen kodinkoneiden markkinat poikkeavat selvästi viihdelaitteiden markkinoista.

- Isoja kodinkoneita ostetaan lähinnä silloin kun vanha menee rikki. Lisäksi niiden tuotekehitys on painottunut energiansäästöön, mikä ei sellaisenaan toimi ostohoukuttimena kovinkaan monelle, arvioi Laatikainen.

- Samaan aikaan pesukoneissa ja jääkaapeissa tärkeiden raaka-aineiden teräksen ja öljypohjaisen muovin hinnat ovat nousseet hurjasti. Kuluttajahinnat eivät kuitenkaan ole juuri nousseet, korostaa Laatikainen.

Kodintekniikan halpenemisen taustalla on alan komponenttituotannon keskittyminen halvan työvoiman Aasiaan. Lisäksi meille tuotavia laitteita kootaan entistä enemmän itäisessä Euroopassa, missä työvoima on edullista.

- Skandinaviassa tai Länsi-Euroopassa ei enää taida mitään tuotantoa ollakaan, Laatikainen sanoo.