Uutiset

Paristojen ja akkujen tuottajat tulppana keräysjärjestelyissä

TS/Mari Lehto<br />Turun Länsikeskuksessa ostoksilla olleet Jouni Kylä-Heikko (vas.) ja Juha Isotalo eivät tunnustaneet paristojen hinnankorotuksen suuremmin hetkauttaneen.
TS/Mari Lehto
Turun Länsikeskuksessa ostoksilla olleet Jouni Kylä-Heikko (vas.) ja Juha Isotalo eivät tunnustaneet paristojen hinnankorotuksen suuremmin hetkauttaneen.

JAANA OKSANEN

Käytettyjen paristojen ja akkujen keräys siirtyy tuottajavastuun piiriin syyskuun lopulla. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa maahantuojat ja valmistajat vastaavat irrallisten paristojen ja akkujen sekä ajoneuvojen ja laitteiden sisältämien paristojen ja akkujen keräämisestä, käsittelystä, kierrätyksestä ja hävittämisestä, sekä niistä aiheutuvista kustannuksista.

- Keräysjärjestelyt aiheuttavat eniten neuvotteluja maahantuojien ja kaupan välillä. Kaupan vastuulle jää käytettyjen kannettavien paristojen ja akkujen vastaanotto myymälöissä ja kokoaminen sopiviksi kuljetuseriksi. Maahantuojat hoitavat kuljetuksen ja käsittelyn, asiaa valmistellut Pirkanmaan ympäristökeskuksen ylitarkastaja Teemu Virtanen tietää.

- Kaupan ja maahantuojien pitää sopia keskenään kannettavien paristojen keruujärjestelyiden hoitamisesta, eli esimerkiksi siitä, miten kuluttajatiedotus keräyksestä järjestetään, ja kuinka käytetyt paristot kerätään pois myymälöistä. Jos osapuolet eivät saa vaadittuja keräysjärjestelyitä toimimaan, jätelain sanktiot ovat mahdollisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

-  Asiasta ollaan oltu huolissaan, koska osapuolet ovat lähteneet neuvotteluissa hitaasti liikkeelle. Kaupoilla ja tuottajilla on keräysjärjestelyissä vielä paljon tekemistä.

Toista osapuolta ei ole olemassa

Kaupan ja maahantuojien yhteistyön käynnistymisen esteenä on tuottajien keskinäiset näkemyserot keräysjärjestelyistä.

- Vielä ei ole olemassa tuottajayhteisöä, joka ottaisi vastuun maahantuojien ja valmistajien osuudesta keräyksessä. Parin kolmen viikon kuluttua selviää varmasti jotain, sanoo uuden lain vaatimissa järjestelyissä tuottajia konsultoineen Elker Oy:n vt. toimitusjohtaja Sakari Sainio .

Kaupan ja tuottajien yhteistyö voi käynnistyä vasta, kun tuottajayhteisö on perustettu. Mutkia matkaan tuo tuottajien huoli siitä, miten kaikki tuottajavastuussa olevat yritykset saadaan hoitamaan oma osuutensa heille määrätystä vastuusta.

- Aiheutuvien kustannusten täytyy jakautua tuottajien kesken tasapuolisesti. Kysymys on siitä, miten oikeudenmukaisuus saadaan varmistettua.

Elker Oy organisoi eräiden sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuottajayhteisöjen puolesta käytettyjen akkujen ja paristojen keräyksen ja kierrätyksen sekä raportoinnin ja kustannusten jakamisen. Aika alkaa käydä vähiin, mutta Sainio luottaa tuottajien kykyyn ratkaista keskinäiset ongelmakohdat.

- Kunhan yritykset pääsevät asioista yksimielisyyteen, operatiivinen puoli polkaistaan kyllä nopeasti käyntiin.

Paristojen hinnat nousevat

Paristot ja akut jakautuvat uudessa laissa kolmeen lohkoon. Ensin ovat kannettavat paristot ja akut kuten sormi- ja nappiparistot, akkukäyttöisten työkalujen akut ja esimerkiksi ruohonleikkureiden starttiakut, joita niitä myyvien kauppojen tulee alkaa ottaa vastaan ilmaiseksi 26. syyskuuta alkaen ilman uuden pariston tai akun ostopakkoa.

Toinen ryhmä on autojen akut. Niiden kohdalla tuottajien tulee järjestää keräysverkosto, joka kattaa koko Suomen. Kolmantena tulevat teollisuusakut ja -paristot, joiden tuottajatien tulee järjestää keräysverkko, mutta käytännössä tuottajat ja teollisuus sopivat keskenään kierrätyksestä.

Kuluttajalle jätelain muutos tarkoittaa käytettyjen nappi- ja sormiparistojen palauttamisen helpottumista, mutta myös lisäkustannuksia patterihankinnoissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Saattaa olla, että paristojen hinnat nousevat hiukan, mutta vastaavasti jätehuoltomaksujen pitäisi laskea. Akkujen osalta hinnat eivät varmaankaan muutu. Hintojen kehitystä on vaikea arvioida tässä vaiheessa, Virtanen kertoo.

- On selvää, että laki aiheuttaa lisäkustannuksia tuottajille. Kustannukset siirtyvät hintoihin, mutta korotukset ovat vähäisiä, Sainio otaksuu.