Uutiset

Loimaan erikoisliikkeet haluaisivat
palvella myös oman kaupungin väkeä

TS/Eeva Suojanen<br />Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan, joka voi muuttaa asiakasvirtojen suuntaa.
TS/Eeva Suojanen
Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan, joka voi muuttaa asiakasvirtojen suuntaa.

ANNE SAVOLAINEN

Loimaanportin kauppakeskittymän rakennustyöt ysitien varrella voivat alkaa jo tulevana syksynä. Todennäköisemmin alkuun päästään keväällä tai kesällä 2009. Jos alueelle tulevien yritysten toimiala vaatii kaavamuutoksen, kauppakeskittymää voidaan joutua odottamaan pidempään.

- Erityisesti pitkän hidastuksen aiheuttaisi päivittäistavaran suurmyymälä, mutta näyttää siltä, että Kesko tai SOK eivät ole lähdössä mukaan, kaupunginjohtaja Jorma Kopu kertoo.

Nova Group Oy hoitaa Loimaanportin liiketilamyyntiä. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on noin 20 000 neliötä uusia liiketiloja.

Yrityksen kauppapaikkajohtaja Risto Kojo kertoo, että kauppakeskittymään on haettu yrityksiä, joita Loimaalla ei tällä hetkellä ole.

- Reiluun 10 000 neliöön on yritykset koossa. Tulossa on tilaa vievää erikoiskauppaa, kuten konekauppaa. Alueelle tulee huoltoasema, ja se on oikea huoltoasema, ei kylmäasema.

Lidl haluaa Saikunkalliolle

Kaupunginjohtaja Kopu toivoo, että vanha keskusta säilyisi elinvoimaisena myös uuden kauppakeskittymän valmistuttua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos Niittukulmaan keskittyy liikaa yritystoimintaa, sillä saattaa olla dramaattiset vaikutukset vanhalla kaupunkialueella. Mutta jos me saamme tehtyä Niittukulmasta riittävän vetovoimaisen, sinne saattaa tulla sellaista yritystoimintaa, jota Loimaalla ei ennestään ole.

Lidl ei ainakaan tässä vaiheessa ole Kopun mukaan kiinnostunut Niittukulmasta.

- Neuvottelussa Lidlin kanssa on käynyt ilmi, että heidän ykkösvaihtoehtonsa on edelleen Saikunkallion alue.

Saikunkallion kaava-asia tulee ratkaisevaan käsittelyyn syksyllä.

Loimaanporttiin tulevien yritysten nimet julkistetaan loka-, marraskuun aikana.

- Yritysten nimet annetaan julki sitten kun yritykset antavat luvan. Se menee loppusyksyyn, koska kansainvälisissä yrityksissä alkaa loma-aika vasta elokuussa, Risto Kojo kertoo.

Kotikaupunki kauppapaikaksi

Loimaan keskustan yrittäjät eivät ole täysin yksimielisiä siitä, miten uusi kaupan keskittymä aikanaan vaikuttaa. Loimaan yrittäjien puheenjohtajana vuosikymmenen ajan toiminut Tapani Koivula ei pitä Loimaanporttia uhkana omalle autovaraosaliikkeelleen. Koivulan mukaan useimmat ajattelevat samoin.

- Kun on ollut alalla puoli vuosisataa, pienet asiat eivät hetkauta, Koivula toteaa.

Hänen mukaansa kauppakeskittymää suurempi uhka keskustan yrittäjille on se, etteivät loimaalaiset käytä oman kaupungin palveluja.

- En minä elantoani loimaalaisilta saa, ympäristökuntien asiakkaat ovat tärkeitä. Loimaalaiset pitäisi saada huomaamaan, että kotikaupunki on hyvä kauppapaikka, Koivula miettii.

Samalla linjalla ovat keskustan muut yrittäjät. Sisustus-, lahja-, ja kukkaliikettä torin kulmassa pitävä Mika Tiiri tekee kukkalaitteita Lappeenrantaan ja Raumalle saakka, mutta kotikaupungin asukkaat ovat lämmenneet hitaammin.

- Monet haluavat lähteä ostoksille Turkuun, vaikka Loimaalta saisi yrittäjien pienempien kiinteiden kustannusten takia hienoa tavaraa edullisemmin. Uskon, etteivät loimaalaiset tiedä, millaisia palveluita kotikaupungista voisi saada.

Kateus syö myyntikatteita

Loimaalaiset myöntävät auliisi epävirallisissa keskusteluissa, että kaupunkia riivaa myös kateus. Liian hienojen autojen ostamista kartellaan, ja oman kaupungin yrittäjän liikettä voidaan jopa vältellä naapurin rikastumista peläten. Turun kauppakeskusten kasvottomille yrittäjille rahaa syydetään välittämättä siitä, että omassa kaupungissa käytetty euro koituisi verojen myötä yhteiseksi hyväksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torin laidan vaatekaupassa työskentelevä Piia Suonpää muistuttaa, että loimaalaisilla on kotinaan ihana kylä.

- Loimaalaiset valittavat, ettei täällä ole mitään, eikä täältä saa mitään, vaikka tilanne on vastakkainen. Ellei keskustan palveluja pian opita käyttämään, täältä loppuvat kaikki liikkeet.

Kaupunginjohtaja Kopua huolestuttaa keskustan erikoisliikkeden yrittäjien vaihtuvuus.

- Pieniä erikoisliikkeitä lähtee koko ajan enemmän kuin tulee tilalle. Olen ylläpitänyt keskusteluja siitä, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta keskusta säilyisi elävänä.

Keskustaa kehitettävä

Konkreettisia ehdotuksia keskustan kehittämiseksi toivottiin keväällä kaupungin tulevaisuuslautakunnan teettämästä elinkeinopalvelu- ja yritysilmapiirikyselystä. Vastausprosentti jäi Kopun mukaan matalaksi ja konkreettiset ehdotukset vähäisiksi.

Kahden naisen yritystä Vesikoskenkadulla lopetteleva Pirjo Pekkarinen kertoo, että suuri osa vaateliikkeen asiakkaista on tullut muualta kuin Loimaalta. Se ei kuitenkaan ole syy yrityksen lopettamiseen, vaan halu vaihtaa vapaalle. Syitä on tietysti muitakin.

- Omaa yritystä olisi voinut kehittää, jos keskustakin olisi kehittynyt. Keskustaan tarvitaan lisää pieniä yrityksiä, jotta tulisi enemmän kilpailua. Kilpailu tekisi keskustasta vetovoimaisemman ja toisi lisää asiakkaita, Pekkarinen visioi.

Yrittäjä Mika Tiiri ehdottaa, että kaupunki voisi ostaa tyhjiä liikekiinteistöjä ja vuokrata niitä yrittäjille omakustannehintaan.

Tiiri toivoo kaupungilta myös satsauksia paikallisten yritysten tunnettuuden parantamiseksi.

Kopu tietää, että suuret kauppakeskukset vetävät väkeä.

Jos Niittukulmalle saadaan riittävän kiinnostavia yrittäjiä, osa asiakasvirroista saattaa ohjautua myös keskustaan.

- Loimaa on pitkään ollut laajan alueen keskus. Jos jäämme palveluntarjonnassa paljon jälkeen, menetämme asemamme keskuksena.

TS/Anne Savolainen<br />Pirjo Pekkarinen sulkee vaateliikkeensä oven lopullisesti, koska kaipaa lisää omaa aikaa. Jatkajaa yritykselle ei vielä ole löytynyt.
TS/Anne Savolainen
Pirjo Pekkarinen sulkee vaateliikkeensä oven lopullisesti, koska kaipaa lisää omaa aikaa. Jatkajaa yritykselle ei vielä ole löytynyt.
TS/Anne Savolainen<br />Toripäivä tuo tiistaisin ja perjantaisin vipinää Loimaan keskustaan. Maanantaisin, keskiviikkosin ja torstaisin keskustan liikkeisiin mahtuisi asiakkaita enemmänkin.
TS/Anne Savolainen
Toripäivä tuo tiistaisin ja perjantaisin vipinää Loimaan keskustaan. Maanantaisin, keskiviikkosin ja torstaisin keskustan liikkeisiin mahtuisi asiakkaita enemmänkin.
TS/Anne Savolainen<br />Toripäivä tuo tiistaisin ja perjantaisin vipinää Loimaan keskustaan. Maanantaisin, keskiviikkosin ja torstaisin keskustan liikkeisiin mahtuisi asiakkaita enemmänkin.
TS/Anne Savolainen
Toripäivä tuo tiistaisin ja perjantaisin vipinää Loimaan keskustaan. Maanantaisin, keskiviikkosin ja torstaisin keskustan liikkeisiin mahtuisi asiakkaita enemmänkin.
TS/Anne Savolainen<br />Luovuus ei tuntenut rajoja, kun Mika Tiiri teki hääkimppua maatalon emännälle. Laahusmalliseen kimpuun tuli metrikaupalla jäykistettyä köyttä, käpyjä, viljantähkiä ja sinisiä kukkia.
TS/Anne Savolainen
Luovuus ei tuntenut rajoja, kun Mika Tiiri teki hääkimppua maatalon emännälle. Laahusmalliseen kimpuun tuli metrikaupalla jäykistettyä köyttä, käpyjä, viljantähkiä ja sinisiä kukkia.
TS/Anne Savolainen<br />Loimaanportin kauppakeskus kiinnostaa yrityksiä. Puoleen 20 000 neliön liiketiloista on jo löytynyt yrittäjät, mutta nimet julkistetaan vasta loppusyksystä. Liiketilojen rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä.
TS/Anne Savolainen
Loimaanportin kauppakeskus kiinnostaa yrityksiä. Puoleen 20 000 neliön liiketiloista on jo löytynyt yrittäjät, mutta nimet julkistetaan vasta loppusyksystä. Liiketilojen rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä.
TS/Anne Savolainen<br />Loimaanportin kauppakeskuksen 20 000 neliön liiketiloista puoleen on löydetty yrittäjät. Nimet julkistetaan loppusyksystä.
TS/Anne Savolainen
Loimaanportin kauppakeskuksen 20 000 neliön liiketiloista puoleen on löydetty yrittäjät. Nimet julkistetaan loppusyksystä.
TS/Eeva Suojanen<br />Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan.
TS/Eeva Suojanen
Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan.
TS/Eeva Suojanen<br />Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan, joka voi muuttaa asiakasvirtojen suuntaa.
TS/Eeva Suojanen
Niittukulman eritasoristeys tuo Loimaalle valtatie 9:n varteen uuden liikepaikan, joka voi muuttaa asiakasvirtojen suuntaa.