Uutiset

Piistä kaavaillaan monien uusien lääkkeiden pelastajaa

TS/Jari Laurikko<br />Tutkimusryhmän johtaja Vesa-Pekka Lehto esittelee piikiekkoja, joista lääkeainetta sitovat hiukkaset jauhetaan.
TS/Jari Laurikko
Tutkimusryhmän johtaja Vesa-Pekka Lehto esittelee piikiekkoja, joista lääkeainetta sitovat hiukkaset jauhetaan.

MIKKO VÄHÄTALO

Huokoinen pii saattaa olla tulevaisuudessa tärkeä lääketeollisuuden raaka-aine. Parhaimmillaan piin sovellukset voivat auttaa lääketeollisuutta tuomaan markkinoille entistä enemmän uusia lääkkeitä ja helpottaa vaikeasti hoidettavien sairauksien lääkehoitoa.

Dosentti Vesa-Pekka Lehdon johtama Turun yliopiston tutkimusryhmä sai piin sovellusten tutkimushankkeelle 207 000 euron suuruisen apurahan.

Rahoittaja on saksalainen lääkeyritys Boehringer Ingelheim Pharma GmbH, joka toivoo projektin kautta löytävänsä ratkaisun muutaman hankalasti liukenevan lääkemolekyylinsä ongelmiin.

Turun yliopiston fysiikan laitoksella tutkimuksen parissa puurtaa yhteensä seitsemän tutkijaa.

Mukana nyt rahoitetussa projektissa on myös Helsingin yliopiston farmasian teknologian osasto.

Oikea annos oikeaan aikaan

Lääkehoito on tehokkainta silloin, kun oikea annos lääkeainetta vapautuu oikeaan aikaan oikeassa paikassa elimistöä. Käytännössä ihannetilanne saavutetaan hyvin harvoin, ja markkinoilla onkin paljon lääkeaineita, jotka liukenevat elimistöön hyvin huonosti. Monet suun kautta otettavat lääkkeet kuuluvat tähän ryhmään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Esimerkiksi särkylääkkeistä tuttu ibuprofeeni liukenee heikosti, mutta vaikuttaa silti riittävästi. Markkinoilla on kuitenkin paljon huonomminkin liukenevia lääkkeitä, joiden annoskoko yhdessä tabletissa tai kapselissa on huomattavasti pienempi, jolloin liukenemisen tehokkuus on paljon tärkeämpää, kertoo piin sovelluksia vuodesta 1994 tutkinut Turun yliopiston dosentti Jarno Salonen.

Hankalasti liukeneva lääkeaine voidaan imeyttää hyvin hienojakoisiksi jauhettuihin huokoisen piin kappaleisiin. Huokoiset piipartikkelit muuttavat sitomansa lääkeaineen rakenteeltaan sellaiseksi, että se imeytyy elimistöön tehokkaammin, jolloin hoitava vaikutuskin saavutetaan luonnollisesti nopeammin.

Pesusienimäinen rakenne sitoo

Tutkimusryhmän johtajan Vesa-Pekka Lehdon mukaan tutkimus kiinnostaa lääkeyhtiöitä, koska monet niiden kehittämistä uusista lääkemolekyyleistä ovat hankalasti liukenevia.

- Piipartikkelien avulla yhä useampi lupaava lääkemolekyyli voi päätyä valmiina tuotteena apteekkeihin, kun tuotteen toimivuus ja liukenevuus saadaan todettua jo lääkekehitysprojektin alkuvaiheissa, hän kertoo.

Piihiukkanen käsitellään ennen lääkkeen imeyttämistä siten, että se muuttuu pesusienimäisen huokoiseksi ja jää täyteen nanomittaluokan pieniä reikiä. Pienten reikien välillä on vain ohuita, rakennetta kantavia seiniä. Huokoisia täynnä oleva hiukkanen pystyy siten imemään suuren määrän lääkeainetta itseensä olemattoman pienestä koostaan huolimatta.

Pii on maakuoren toiseksi yleisin alkuaine ja siten myös raaka-aineena suhteellisen edullista. Toistaiseksi tutkijat käyttävät kalleinta ja korkealaatuisinta piitä, mutta lääketeollisuuden käyttöön riittäisi laadultaan heikompi ja siten halvempikin pii.

Lehdon ja Salosen mukaan tutkimustyö etenee lupaavasti, sillä elimistöön lääkkeitä kuljettavien piipartikkelien on todettu olevan vaarattomia sekä soluviljelmillä että hiirikokeissa, joissa piihiukkaset ovat liuenneet elimistöön ilman ongelmia. Turvallisen hoidon edellytykset näkyvät olevan siis kunnossa.

Paljon mahdollisia sovelluksia

Tutkimustyö piin sovellusten parissa jatkuu myös lääkeyrityksen projektin päätyttyä. Panoksena on paljon muutakin kuin liukenemisen nopeuttaminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tulevaisuudessa nanomittaluokan hiukkasten avulla voidaan ehkä kuljettaa lääkeaineita myös hankalimpiin mahdollisiin paikkoihin, kuten aivokasvaimiin. Tällaisten hoitojen kehittäminen on niin tärkeää, ettei niille voi edes laskea taloudellista arvoa, toteaa dosentti Jarno Salonen.

TS/Jari Laurikko<br />Piikiekoista jauhetaan lääkeainetta sitovia huokoisia partikkeleita.
TS/Jari Laurikko
Piikiekoista jauhetaan lääkeainetta sitovia huokoisia partikkeleita.