Uutiset

"Minä olen keskustalainen"

TS/Timo Jakonen<br />Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei huoli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin tarjoamaa suukapulaa.
TS/Timo Jakonen
Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei huoli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin tarjoamaa suukapulaa.

ESKO PIHKALA

Omapäisellä linjallaan ihastuttava ja vihastuttava keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei jaa alkuunkaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin näkemyksiä puoluesihteerin tehtävistä.

Kalli linjasi maanantain Turun Sanomissa , että puoluetoimistoa johtavan puoluesihteerin tehtävät rajoittuvat nykyään lähinnä vaalijärjestelyihin ja puoluekäytäntöjen pyörittämiseen, koska politiikan valtavirrat ovat siirtyneet eduskuntaan.

- Tuo on Kallin näkemys, joka on eduskuntaryhmän puheenjohtajalle aika luonnollinen näkemys, Korhonen huomauttaa.

Keskustan puoluekokoukselta kesäkuussa vahvan valtakirjan saanut Korhonen toteaa tyynesti, että puoluekokous on puolueen ylin päättävä elin.

- Puolueen politiikkaa johtaa puolue eli puoluevaltuuskunta ja -hallitus, luonnollisesti hyvässä yhteisymmärryksessä eduskuntaryhmän kanssa. Puolue ja eduskuntaryhmä eivät kilpaile keskenään, eikä eduskuntaryhmä voi ottaa puolueen valtaa, Korhonen näkee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kalli katsoo, ettei Korhonen voi puoluesihteerinä olla toistuvasti julkisesti eri mieltä keskustan puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen sekä keskustan ministeri- ja eduskuntaryhmän kanssa.

Korhonen on tästäkin eri mieltä.

Vanhanen luonnollisesti johtaa puoluetta, mutta Korhonen huomauttaa, että hänellä on omasta roolistaan Vanhasen kanssa täysi yhteisymmärrys. Lisäksi haastattelun aikana käy selväksi, ettei Korhonen aio jatkossakaan ottaa käskyjä vastaan kuin yhdeltä taholta: keskustapuolueelta.

- Keskustan puoluesihteeri tuo esiin keskustan näkökulmat. En ole mikään hallituksen juoksupoika, pääministeri edustaa hallituksen näkökulmia. Ja totta kai puolueen pitää vauhdittaa hallitusta. Hallitus on sitä paitsi kiinni päivänpolitiikassa, kun taas puolue katsoo omilla näkökannoillaan usein jo eteenpäin seuraavalla vaalikaudelle, Korhonen selventää.

Kokoomus kelpaa kumppaniksi

Ylipäänsä Korhonen ei ymmärrä, miksi hänen ja Vanhasen eripuraisuudesta vouhkataan niin paljon.

Korhonen laskee olleensa Vanhasen kanssa julkisesti eri mieltä 2-3 vuoden aikana muutaman kerran: hän pitää luonnollisena, että erimielisyyksiä syntyy ja uskoo niitä syntyvän jatkossakin.

- Esimerkiksi minusta näyttää siltä, että kokoomuksen Jyrki Katainen ja Sauli Niinistö ovat usein enemmän eri linjoilla kuin minä ja Vanhanen. Mielestäni tämä kuuluu politiikkaan. Politiikasta ei voi viedä keskustelua pois, Korhonen teroittaa.

Kun Korhonen on Vanhasen porvarihallitusta arvostellut, niin piikit ovat yleensä lentäneet hallituskumppani kokoomuksen suuntaan. Korhonen kuitenkin kiistää arvion, jonka mukaan hän olisi henkeen ja vereen punamultamies: hän huomauttaa olleensa presidentinvaaleissa ensimmäisiä keskustalaisia Niinistön takana ja keränneensä tämän vaalikassaan huomattavan määrän rahaa.

- Minä olen keskustalainen. Haluan tehdä hyvää yhteistyötä niin kokoomuksen kuin Sdp:n suuntaan, Korhonen julistaa.

Korhosen mukaan hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa onkin sujunut hyvin, vaikka korkeakoulupoliittiset erimielisyydet ja kokoomuksen myönteinen, hallitusohjelmasta ohi mennyt Nato-kanta aiheuttivatkin talvella välillä vaikeuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

-  Silloin minä myös suoraan sanoin, että kokoomuksen kanssa on vaikeuksia. Minun mielestäni on reilua, että kritisoidaan rehdisti.

- Esimerkiksi eduskuntaryhmän pitää voida arvostella puoluesihteeriä, Korhonen katsoo.