Uutiset

Radovan Karadzicin valitus viipyy matkalla

LK/REUTERS<br />Radovan Karadzic siirretään Haagiin Belgradin erikoistuomioistuimen rakennuksesta (kuvassa).
LK/REUTERS
Radovan Karadzic siirretään Haagiin Belgradin erikoistuomioistuimen rakennuksesta (kuvassa).

Sotarikoksista syytetyn Radovan Karadzicin asianajaja kertoi maanantaina, että hän oli lähettänyt valituksen Karadzicin luovutuksesta YK:n sotarikostuomioistuimeen Haagiin kaukaisesta paikasta ja mahdollisimman myöhään viivyttääkseen Karadzicin luovutusta.

Valituksen postileiman oli oltava viime viikon perjantailta, ja asianajaja Svetozar Vujacic sanoi haluavansa kaikin keinoin viivyttää luovutusta Karadzicin vaatimuksesta.

Mielenosoitus tiistaina

Serbian viranomaiset olisivat Vujacicin mukaan halunneet, että Karadzic lähetetään Haagiin ennen Belgradissa tänään tiistaina järjestettävää äärikansallisten ryhmien mielenosoitusta.

Serbian sotarikostuomioistuimen edustaja kertoi, ettei valitus ollut saapunut tuomioistuimeen vielä maanantaina. Tuomioistuimella on kolme päivää aikaa käsitellä valitusta. Jos tuomioistuin hylkää valituksen, Serbian hallituksen uskotaan päättävän nopeasti Karadzicin lähettämisestä Haagiin.

Mladicia ei ole löydetty

Karadzic, Bosnian serbien johtaja, pidätettiin viikko sitten Belgradissa. Karadzic ja Bosnian serbien sotilasjohtaja Ratko Mladic asetettiin jo 1995 Haagissa poissaolevina syytteeseen Bosnian sisällissodan aikaisista sotarikoksista. Mladicia ei ole vieläkään löydetty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Serbiassa uutisoidaan yhä yksityiskohtia siitä, kuinka sotarikoksista syytetty Karadzic jäi kiinni.

Maanantaina Press -sanomalehti kertoi, kuinka epäillyn henkilöyden varmistaminen vaati viranomaisilta nokkeluutta.

- Kaksi agenttiamme esittäytyi hänelle hedelmättömyydestä kärsivänä pariskuntana ja onnistui saamaan käsiinsä tohtorin hiuksia, mikä mahdollisti henkilöllisyystestin DNA:n avulla, kertoi poliisin edustaja nimettömänä.

Karadzic esiintyi Belgradissa vaihtoehtoparantaja "Dragan Dabicina", jonka kasvot kätkeytyivät tuuhean parran peittoon.

Lehden mukaan turvallisuuspalvelun agentit varjostivat Karadziciksi epäiltyä miestä toukokuun lopulta lähtien saatuaan vihjeen hänestä. Operaatiossa oli mukana 50 salaisen palvelun agenttia.

Kahden sanomalehden mukaan Karadzic otettiin kiinni tilanteessa, jossa hän oli saanut varoituksen paljastumisestaan ja oli jo pakoaikeissa.