Uutiset

Haagissa useita kansainvälisiä tuomioistuimia

HARRI AHOLA

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadzic istuu tällä hetkellä belgradilaisessa vankilassa. Pian partansa ajanut ja hiuksensa leikannut Karadzic kuitenkin siirretään Hollantiin ja Haagiin, jossa sotarikostuomioistuin ruotii hänen tekemisiään Bosnian sodassa.

Yleisesti puhutaan Karadzicin luovuttamisesta Haagin sotarikostuomioistuimelle, mikä on määritelmänä hieman epätarkka, sillä kaupungissa toimii kaksi tilapäistä sotarikostuomioistuinta.

Toinen (ICTY) keskittyy entisen Jugoslavian ja toinen (ICTR) Ruandan sisällissotaan. Näiden jälkeiset sotarikokset käsitellään pysyvässä Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC), joka pitkien neuvottelujen jälkeen viimein teki uusien tilapäisten perustamisen tarpeettomaksi.

ICC:n perustamisasiakirjan mukaan siellä ei kuitenkaan voida käsitellä ennen vuotta 2002 tapahtuneita rikoksia.

Tähän mennessä tuomioistuimessa on käyty läpi neljän Afrikan maan eli Ugandan, Kongon, Keski-Afrikan tasavallan ja Sudanin sisällissotien tapahtumia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmen sotarikostuomioistuimen lisäksi Haagissa pitää majaansa myös Kansainvälinen tuomioistuin, joka keskittyy ainoastaan valtioiden välisiin kiistoihin.

Jugoslavia-tuomioistuimen eli ICTY:n tärkein syytetty oli Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic .

Itseään puolustanutta Milosevicia vastaan käytiin Haagissa oikeutta neljä pitkää vuotta, mutta serbijohtaja menehtyi sydänkohtaukseen vain muutamaa kuukautta ennen kuin oikeudenkäynnin oli määrä päättyä.

Haagiin hamutaan Karadzicin jälkeen vielä kahta tärkeää serbijohtajaa, kenraali Ratko Mladicia ja poliitikko Goran Hadzicia . Mladicia ja Karadzicia pidetään 8 000 muslimimiehen ja -pojan hengen vaatineen Srebrenican joukkomurhan pääarkkitehteina.

1993 perustetussa tuomioistuimessa on käsitelty 115 syytetyn jutut, joista puolessa on annettu tuomio. Syytteessä on vielä 46 henkilöä, joista Karadzicin pidätyksen jälkeen karkuteillä ovat enää Mladic ja Hadzic.

YK:n turvallisuusneuvoston tavoitteena oli, että kaikki ICTY:n jutut olisi saatu käsiteltyä tämän vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen valitusten käsittelylle olisi varattu kaksi vuotta.

Todennäköisesti ajatus tuomioistuimen alasajosta 2011 ei toteudu. Halu lopettaa tilapäiset tuomioistuimet voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että Karadzicia syytetään vain muutamasta sotarikoksesta, ei hänen kaikesta toiminnastaan Bosnian sodassa.