Talous

Kuluttajien usko talouteen
horjuu kuin vuonna 1990

PAULA SALLINEN

Kuluttajien luottamus talouden porskutukseen notkahti selvästi heinäkuussa verrattuna kesäkuuhun.

Luottamusindikaattori laski Tilastokeskuksen maanantaina julkistamien tietojen mukaan 6,5:een 10,2 pisteestä. Pitkän ajan keskiarvo on 13,8 pistettä.

Edellisen kerran luottamus horjahti yhtä paljon kesällä 2005 paperiteollisuuslakon aikaan. Luottamusta rouskuttavat kohonneet korot, inflaatio ja Yhdysvaltojen talouden yskiminen.

Vaikka kotitaloudet arvioivat tämänhetkisen rahatilanteensa mallikkaaksi, lainanottoa kaihdetaan selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Noin neljännes kuluttajista arvio heinäkuussa lainan ottamisen kannattavaksi. Tämä on pienin osuus sitten vuoden 1993.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Suoniemi arvelee, että suomalaiset sovittavat parhaillaan kulutusta tuloihinsa.

- Viime vuosina yksityinen kulutuskysyntä on ollut yllättävän runsasta ja kulutus on kasvanut nopeammin kuin tulot. Nyt kuluttajat tekevät korjausliikkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuluttajien penseys lainanottoon on lisännyt halua säästää. Etupäässä säästetään pahan päivän varalle. Suoniemen mukaan säästämishinku kertoo myös siitä, että rahaa on mahdollista laittaa sivuun.

- Nuoret lapsiperheet saattavat säästää niin, että asuntolainaa ryhdytään lyhentämään nykyistä voimakkaammin. Tähän asti on ehkä enemmän maksettu korkoja.

Lommon saanut kuluttajaluottamus heijastuu sijoittamiseen. Turvallisina pidetyt määräaikais- ja sijoitustalletukset ovat houkuttelevampia kuin rahastot, jotka aiemmin paistattelivat kuluttajien suosiossa.

- Ilmassa on varovaisuutta ja kuluttajat laittavat rahansa varmempiin kohteisiin. Voi sanoa, että suomalaiset varautuvat nykyistä huonompiin aikoihin, yliaktuaari Pertti Kangassalo Tilastokeskuksesta tulkitsee.

Usko Suomen talouteen huteraa

Kuluttajien usko Suomen taloudelliseen tilanteeseen seuraavan 12 kuukauden päästä on heikentynyt merkittävästi. Odotukset ovat yhtä synkät kuin vuonna 1990.

Yksityinen kulutus tekee puolet bruttokansantuotteesta, joten kuluttajien luottamus vaikuttaa suoraan Suomen taloudelliseen tilanteeseen. Kun tulevaisuus näyttää kuluttajien silmissä synkältä, kulutus vähenee ja talouskasvu taantuu.

Kuluttajien asenteet ennakoivat talouden kurjistumista, mutta talouden piristyminen näkyy asenteissa muutaman kuukauden viiveellä, Kangassalo kertoo.

Kuluttajat arvioivat omaa taloudellista tulevaisuuttaan tavallisesti optimistisemmin kuin kansantalouden näkymiä. Niin on nytkin: oman taloustilanteen uskotaan säilyvän parempana kuin kotimaan.

Suoniemi huomauttaa, että tulevaisuuden näkymät eivät ole synkentyneet kautta linjan. Kuluttajat eivät tällä hetkellä kauheasti pelkää oman taloudellisen tilanteen kurjistumista tai työttömyyden yleistymistä.

- Voi olla, että näkymät vielä tästä heikkenevät.