Uutiset

Kiina sallii mielenosoitukset kolmessa puistossa

Turun Sanomat, Shanghai

Kiinan viranomaiset sallivat mielenosoitukset Pekingin olympialaisten aikana kolmessa, keskusta-alueella sijaitsevassa puistossa. Lupa koskee niin ulkomaisia kuin kiinalaisiakin mielenosoittajia.

Rauhanomaisiin mielenosoituksiin on kuitenkin anottava ja saatava lupa paikalliselta poliisilta. Niiden on myös noudatettava Kiinan lakeja.

Vain pari viikkoa ennen olympialaisia annettu lupa on periaatteessa yllättävä poikkeama maan viranomaisten tiukasta linjasta.

Käytännössä kuitenkin mielenosoitusten järjestäminen on lähes mahdotonta. Kiinan laki nimittäin kieltää protestit, jotka "vaarantavat maan yhtenäisyyden ja yhteiskunnallisen vakauden, tai yllyttää etniseen separatismiin". Kieltoja tulkitaan yleensä myös hyvin laajasti.

- Me emme saa ikinä lupaa, anomme lupaa kuinka monta kertaa tahansa, kertoo lakimies ja lakioikeusaktivisti Jian Tianyong , jonka aiemmat anomukset on hylätty lukemattomia kertoja.

Viralliset protestialueet eivät ole uusi keksintö, sillä niitä on käytetty myös aiempien olympialaisten yhteydessä, sekä monissa suurissa kansainvälisissä kokouksissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pekingin mielenosoituspuistot saivat kuitenkin välittömästi kritiikkiä osakseen ihmisoikeusaktivisteilta.

- Mitä järkeä on mennä osoittamaan mieltään mielenosoitusalueelle? Ne toimivat ainoastaan näyteikkunoina, joilla halutaan osoittaa, että olympialaisten aikana ihmisoikeudet on sallittu, huomauttaa "Tiananmenin äidit" -ryhmään kuuluva Zhang Xianglin , jonka poika kuoli Tiananmenin aukiolla vuoden 1989 demokratiamielenosoituksissa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian osaston tutkija Nicholas Bequelin suhtautuu asiaan skeptisesti.

- Tämä ei tarkoita sitä, että Kiinan kansalaisten annetaan osoittaa mieltään vapaasti. Viranomaiset käyttävät tätä kuin viikunapuun lehteä salatakseen seikan, että olympialaiset järjestetään hyvin tukahdutetussa ilmapiirissä.

Hän myös epäili mielenosoittamisen turvallisuutta ja varoitti, että Kiinan poliisi saattaa videokuvata mielenosoittajat ja myöhemmin kerätä heidän nimensä.

Kiinan viranomaisilta on tippunut hyvin vähän ymmärrystä mielenosoittajille tai ihmisoikeusaktivisteille viimeisen vuoden aikana.

Sen sijaan Kiina on vanginnut lukuisia aktivisteja, laittanut heitä kotiarestiin tai tarkkailun alaiseksi hyvissä ajoin ennen olympialaisten alkua. Maa on myös kiristänyt viisumisäännöksiään, yhtenä tavoitteenaan estää ulkomaisten aktivistien maahantulo.

Maan johto haluaa viimeiseen asti välttää tilanteen, jossa Pekingissä tapahtuva mielenosoitus päätyy kansainvälisten televisiokameroiden eteen ja tätä kautta koko maailman televisioihin.