Uutiset

Peking siivoaa kasvojaan kisojen aattona

TS/Timo Jakonen<br />Shandongista kotoisin oleva Lin (vas.) on työskennellyt olympiakylässä jo kolme vuotta. Mies ei ole kovin halukas kommentoimaan työolojaan, mutta hän kertoo kuitenkin saavansa palkkaa 60 yuania (kuusi euroa) päivässä.
TS/Timo Jakonen
Shandongista kotoisin oleva Lin (vas.) on työskennellyt olympiakylässä jo kolme vuotta. Mies ei ole kovin halukas kommentoimaan työolojaan, mutta hän kertoo kuitenkin saavansa palkkaa 60 yuania (kuusi euroa) päivässä.

NINA JAATINEN

Tapahtui Pekingissä Taivaallisen rauhan aukiolla kuukausi ennen olympialaisia.

Kolme poliisia kuulustelee katukaupustelijoita, ja tutkii näiden papereita. Hetken kuluttua viiden hengen ryhmä pakataan poliisiautoon, joka kaasuttaa tiehensä.

Toimittajalle, joka uskaltautuu kysymään poliisilta, mistä oikein oli kysymys, ei tipu vastausta. Sen sijaan poliisi tivaa hänen passiaan, ja huomauttaa, että hän uhmaa Kiinan lakia, koska puuttuu poliisin työskentelyyn.

Olympiakisojen ollessa jo ovella, Peking viimeistelee kaupunkikuvaansa. Kerjäläiset, irtolaiset ja siirtolaiset eivät kuulu modernin ja edistyksellisen kisakaupungin imagoon.

Kommunistisen puolueen puoluesihteeri Liu Qi , joka myös johtaa olympialaisia järjestelevää komiteaa, totesi keväällä, että kerjäläiset ja irtolaiset tulee siivota kaupungin kaduilta ennen kisoja.

"Ei-toivottujen" joukkoon kuuluu myös muiden muassa demokratia-, aids-, hepatiitti- ja ihmisoikeusaktivistit, joiden työskentelyä on häiritty, joita on vangittu, määrätty kotiarestiin tai kehotettu poistumaan kaupungista kisojen ajaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Roskienkerääjille lähtölaukaus

Pekingin jätehuollon tukirangalle, siirtotyöntekijöille, jotka elävät roskia keräämällä ja kierrättämällä, on jo annettu lähtölaukaus. Peking on sulkenut kierrätyskeskukset, joka on jättänyt roskienkerääjät työttömiksi ja rahattomiksi.

Pekingin hallituksen neuvonantaja, Wang Weiping , on tämän lisäksi kehottanut viranomaisia "suostuttelemaan" kaupungissa asuvia, arviolta noin 170 000 roskienkerääjää, lähtemään kotiinsa olympialaisten ajaksi.

Wangin mukaan tämä on välttämätöntä "kisavieraiden turvallisuuden ja terveyden vuoksi".

Paitsi roskienkerääjät, myös hepatiitti- ja aids-aktivistit nähdään uhkana olympialaisille. Poliisi sulki kuuluisan hepatiitti-aktivistin, Lu Junin , web-sivut toukokuussa, ja pidätti hänet myöhemmin kuulusteluja varten. Kiinassa on arviolta 120 miljoonaa B-hepatiitti-tartunnan saanutta.

- Näillä web-sivuilla puhutaan paljon yhteiskunnan syrjinnästä ja ihmiset kritisoivat siellä valtiota. Nämä ovat negatiivisia asioita, ja he (valtio) eivät halua menettää kasvojaan olympialaisten aikana, kertoo Lu.

Lisääntyneen paineen vuoksi suuri osa aktivisteista pitää matalaa profiilia, toisille on annettu suora kehotus poistua kaupungista ja osa lähtee sieltä vapaaehtoisesti.

Poliittisista toisinajattelijoista viranomaiset ovat jo vuosi sitten kiristäneet otettaan.

Myös ulkomaalaisille lähtöpassit

Peking on osoittanut ovea myös Pekingissä asuville ulkomaalaisille.

Kiina tiukensi viisumipolitiikkaansa huhtikuussa. Bisnes-, monikerta- ja turistiviisumin saaminen tehtiin aiempaa tiukemmaksi.

Viranomaisten mukaan tiukennetut säännöt ovat käytännössä olevien määräysten mukaisia, mutta nyt, ennen olympialaisia, ja myös sen jälkeen, niitä noudatetaan aiempaa tiukemmin.

Kevään mittaan poliisit ovat tarkistaneet järjestelmällisesti Pekingissä asuvien ulkomaalaisten viisumeja. Heinäkuun alkuun mennessä kaupungista on joutunut poistumaan tuhansia siellä työskennelleitä ja opiskelleita ulkomaalaisia.

Poliisi on tehnyt myös Länsi-Kiinan xinjiangilaisten sekä tiibetiläisten elämän hankalaksi, johtuen kevään Tiibet-mielenosoituksista, sekä Kiinan väittämistä Xinjiangin muslimien terrorismikytköksistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toimillaan Peking haluaa varmistaa, että kaupungista ei löydy kisojen aikana häiriötä aiheuttavia aktivisteja tai terroristeja.