Talous

Tupakkakielto on verottanut myyntiäkolmanneksessa ravintoloista

TS/Timo Jerkku<br />Vili Viisanen viihtyy Alvarin savuttomalla puolella, mutta myös ravintolan takaosan tupakointitila on usein täynnä. Alvarissakin tupakoitsijat joutuvat ensi kesästä lähtien käryttelemään kadulla, kun tupakoinnin salliva siirtymäaika päättyy.
TS/Timo Jerkku
Vili Viisanen viihtyy Alvarin savuttomalla puolella, mutta myös ravintolan takaosan tupakointitila on usein täynnä. Alvarissakin tupakoitsijat joutuvat ensi kesästä lähtien käryttelemään kadulla, kun tupakoinnin salliva siirtymäaika päättyy.

JENNI KIMPIMÄKI

Reilun vuoden voimassa ollut ravintoloiden tupakkakielto on verottanut myyntiä noin kolmanneksessa ravintoloista. Savuttomuus kiusaa lähinnä olutravintoloiden myyntiä, kun taas useissa siirtymäajan saaneissa ravintoloissa myynti on kasvanut tupakkakiellon jälkeen.

Ruokaravintoloihin tupakointikiellolla ei juuri ole ollut vaikutusta, sillä suuri osa ruokapaikoista on jo aiemmin siirtynyt savuttomuuteen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen (STTV) ja Maran tekemien selvitysten mukaan uuden tupakkalain ensimmäinen puolivuotinen - viime vuoden kesäkuusta joulukuuhun - laski valtakunnan tasolla myyntiä noin 30 prosentissa ravintoloista.

Savuttomissa ravintoloissa alkoholimyynnin osuus väheni hiukan, kun taas siirtymäajan saaneissa ravintoloissa ruoka- ja alkoholimyynnin arvo kasvoi Suomessa keskimäärin 15 prosenttia. Myös tupakointitilat rakentaneissa ravintoloissa kasvoivat sekä ruoka- että alkoholimyynti.

Matkailu- ja ravintola-alan liiton (Mara) pk-asiamies Helena Pollari arvioi, että osa ravintoloista on kärsinyt tupakointikiellosta hyvinkin paljon. A-, B- ja C-luvin toimivien anniskeluravintoloiden myynti kasvoi alkuvuodesta noin neljä prosenttia, mikä selittyy myyntihintojen nousulla. Määrällisesti kysyntä polki lähes paikoillaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Alkuvuonna konkurssien määrä oli noussut jonkin verran, mutta tupakkakielto tuskin on ollut ainoa syy. Se on voinut vaikuttaa niiden ravintoloiden kohdalla, joiden kannattavuus on muutenkin ollut heikko. Asiaan vaikuttaa sekin, ettei taloudellinen kehitys ole enää ollut yhtä voimakasta kuin aiemmin, hän toteaa.

Pienet pubit ovat kärsineet eniten

Yksi tupakkalaista kärsinyt ravintola on turkulainen Hunter´s Inn. Ravintoloitsija Hannu Bastman kertoo, että myynti on laskenut tuntuvasti.

- Kaikessa on säästetty missä on voitu. Henkilöstöäkin on jouduttu vähentämään, Bastman harmittelee.

Turkulaisessa Alvarissa, joka sai siirtymäajan, on myynti talvikauden aikana kasvanut jopa kymmeniä prosentteja. Ravintolan pinta-alasta vajaa neljännes on tupakointialuetta.

- Se on iso kilpailuvaltti meille. Laadukkaat olutravintolat, joissa saa polttaa ovat harvassa, toteaa Alvarin, Blankon ja Donnan omistajiin kuuluva Kimmo Linnavuori .

Hänen mukaansa siirtymäajan päättyminen vajaan vuoden kuluttua siirtää Alvarin asiakkaat kadulle tupakoimaan. Tupakkakoppeja Linnavuori ei kannata.

- Sellainen junanvaunu on järjetön idea, enkä usko, että hirveän moni viitsii koppeja tehdä. Se on ajatuksena hiukan outo ettei niihin saa viedä juomia, eikä henkilökunta saa mennä koppeihin, Linnavuori sanoo.

Myös toisessa siirtymäajan saaneessa ravintolassa, Daily Newsissä, myynti on kehittynyt hyvin. Ensi vuonna rakennetaan tupakkakoppi.

- Ilmastointi oli isoin investointi, kymmeniä tuhansia euroja. Kopin kustannukset lasketaan enää tuhansissa, ravintolapäällikkö Tomi Tervomaa kertoo.

Siirtymäaika on tuonut asiakkaita myös Pikku-Torreen.

- Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Tupakka liittyy usein iltaelämään, joten saa nähdä mitä siirtymäajan jälkeen tapahtuu, ravintoloitsija Marita Lehtinen pohtii.

Turussa lukuisia ravintoloita pyörittävän Turun Osuuskaupan TOK:n ravintolamyyntiin tupakkakiellolla ei ole toimialajohtaja Jyrki Valanteen mukaan ollut oleellista vaikutusta.

- Lähiöpubeissa, joissa eletään juomatuotteilla, ovat vaikutukset ehkä kielteisiä, mutta ne ovat vain pieni osa meidän toimintaamme. Ne, jotka ovat suunnanneet ruokapuoleen, ovat menneet jopa parempaan suuntaan, Valanne kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy