Uutiset

Erdogan myöntää puolueensa tehneen virheitä

Lehtikuva<br />Turkin oikeudenkäynnit ovat kuumentaneet kansalaisten tunteita. Mielenosoittajat vastustivat hallituksen maallisia ryhmiä kohtaan ajamaa politiikkaa Istanbulissa heinäkuussa.
Lehtikuva
Turkin oikeudenkäynnit ovat kuumentaneet kansalaisten tunteita. Mielenosoittajat vastustivat hallituksen maallisia ryhmiä kohtaan ajamaa politiikkaa Istanbulissa heinäkuussa.

Ankara (STT-Reuters-AFP)

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan myönsi viikonloppuna ensimmäistä kertaa, että hänen puolueensa AKP on tehnyt virheitä, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet maan sisäpoliittiseen kriisiin.

Erdoganin haastattelu julkaistiin Hurriyet -sanomalehdessä juuri ratkaisevan oikeudenkäynnin alla. Turkin korkein oikeus alkaa maanantaina käsitellä juttua, joka saattaa päättyä koko AKP:n kieltämiseen.

- Meidän tulisi vastata kansalle virheistämme. Meidän täytyy palauttaa sosiaalinen rauha, Erdogan sanoi.

Erdogan jatkanee poliitikkona

AKP:ta syytetään Turkin perustuslain maallisuusvaatimuksen rikkomisesta ja yrityksestä muuttaa maa islamilaiseksi valtioksi.

Jos korkein oikeus toteaa puolueen syylliseksi, se voidaan lakkauttaa ja sen johtohahmoja voidaan kieltää kuulumasta mihinkään puolueeseen seuraavina viitenä vuotena.

Monet asiantuntijat pitävät puolueen kieltämistä todennäköisenä ja arvelevat, että se aiheuttaisi ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotka luultavasti pidettäisiin marraskuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puoluekielto ei kuitenkaan estäisi Erdogania ja muita AKP:n kärkinimiä asettumasta ehdolle seuraavissa vaaleissa, sillä Turkin poliittinen järjestelmä sallii sitoutumattomat ehdokkaat.

AKP sai viime vaaleissa murskavoiton, ja puolueen suosituimpien poliitikkojen arvellaan pystyvän voittamaan vaalit myös sitoutumattomina. Erdogan saattaisi jopa päästä uudelleen pääministeriksi.

Oikeuden arvellaan tekevän päätöksensä elokuun alkupuolella.

Kieltämisestä monia haittoja

EU-myönteisen AKP:n kieltäminen heikentäisi luultavasti Turkin mahdollisuuksia päästä EU:n jäseneksi, varsinkin kun kieltopäätös voitaisiin tulkita osoitukseksi maan demokratian heikkoudesta.

Asiantuntijat arvelevat myös, että puolueen kieltäminen ja sen johtohahmojen pannaan asettaminen vaikuttaisivat negatiivisesti talouteen ja maan sisäpolitiikkaan.

Toisaalta jotkut ovat jopa sitä mieltä, että jo pelkkä oikeudenkäynti vahingoittaa Turkin taloutta ja politiikkaa riippumatta siitä, mitä oikeus lopulta päättää.