Uutiset

Japani kierrättää vanhenevia elintarvikkeita eläimille

Lehtikuva<br />Työntekijät lajittelivat ruoan jätteitä liukuhihnalla kierrätyskeskuksessa Sakurassa toukokuussa.
Lehtikuva
Työntekijät lajittelivat ruoan jätteitä liukuhihnalla kierrätyskeskuksessa Sakurassa toukokuussa.

Sakura (STT-Reuters)

Eläinten rehun ja lannoitteiden hinnannousu on nostanut ruuan kierrätyksen kukoistukseen Japanissa. Jätteeksi jääneestä ruuasta valmistetun sikojen ja siipikarjan uusioravinnon kysyntä on suurempaa kuin koskaan.

Japanissa heitetään vuosittain pois noin 20 miljoonaa tonnia ruokaa. Ennen jätteet joutuivat kaatopaikoille, missä ne tuottivat metaania. Vuodesta 2001 lainsäädäntö on kuitenkin kannustanut kierrätysteollisuutta, jossa ruokajätteistä valmistetaan eläintenruokaa tai lannoitetta.

Hajoavien ruuantähteiden tuottama metaani voidaan myös jalostaa energianlähteeksi.

Japanin ruokateollisuus kierrättää nykyisin yli 70 prosenttia ruokajätteestä. Noin puolet menee eläinten rehuksi, alle 5 prosenttia metaaniksi energiakäyttöön ja loput lannoitteeksi.

Kierrätetty eläintenruoka on noin puolet tavallista edullisempaa. Akitan alueella sijaitseva sikatila on torjunut perinteisen rehun 20 prosentin hinnannousun vaikutukset valmistamalla omaa kierrätysruokaa paikallisilta ruuantuottajilta saaduista jätteistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olisimme joutuneet vaikeuksiin, jos emme olisi tuottaneet ruokaa itse, Hideki Sato sanoo.

Makeampaa sianlihaa

Entinen roska-autonkuljettaja Hiroyuki Yakou kyllästyi kuljettamaan kaatopaikalle päivittäin valtavia määriä ruokajätteitä. Niinpä hän perusti ruokaa kierrättävän yrityksen.

Kierrätykseen kelpaa kauppojen ja ravintoloiden myymättä jäänyt ruoka. Kotitalouksien ruuantähteet eivät täytä laatuvaatimuksia.

Yritys kerää vanhenevat riisit, voileivät ja maidot 1 200 kaupasta ja valmistaa niistä tehtaassaan sekä nestemäistä että kuivaa muonaa sioille ja kanoille.

Naudoille ja lampaille kierrätysruokaa ei voi antaa, sillä niiden ruokintaa säädellään tarkemmin hullun lehmän taudin vaaran vuoksi.

Yakoun mukaan kierrätysruuan käytön huomaa myös eläinten lihassa.

- Sokkotestissä ero havaittiin heti. Meidän sianlihamme rasva on makeampaa, Yakou sanoo.

- Kanat myös tuottavat tavallista enemmän munia.

Kaikki eläinoikeusaktivistit ja ravitsemusasiantuntijat eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita kierrätyksen eduista. Kuluttajayhdistyksen johtaja Junichi Kowaka epäilee, ettei pikaruuasta valmistettu eläintenruoka sisällä eläimille ja ihmisille välttämättömiä mineraaleja.