Uutiset

Kelan käsittelyajat ovat
tänä kesänä venähtäneet

ESKO PIHKALA

Kelan sairaanhoitokorvaushakemusten käsittelyajat laahaavat Turussa tavoiteajoista jäljessä. Kelan Turun vakuutuspiirin apulaisjohtaja Jörgen Lindroos myöntää, että keskimääräinen käsittelyaika on venähtänyt viiteen viikkoon, kun vakuutuspiirille asetettu tavoite on 21 päivää eli kolme viikkoa.

Pahimmillaan keskimääräinen käsittelyaika käväisi Lindroosin mukaan kuudessa viikossa.

- Olemme tavoiteajasta jäljessä, koska meille saapui kesäkuussa erittäin paljon korvaushakemuksia. Toinen syy on se, että suuri osa henkilöstöstämme on lomilla. Heidän korvaamisensa sijaisilla on hankalaa, koska jonkun pitäisi ensin kouluttaa heidät tehtäviinsä, Lindroos selventää.

Kela maksaa sairaanhoitokorvauksia yksityisistä lääkärinpalkkioista, yksityishammaslääkärinpalkkioista, yksityislääkärin määräämistä tutkimus- ja hoitokuluista sekä lääke- ja matkakuluista.

Kesäkuun ruuhkautuminen johtuu Lindroosin mukaan siitä, että monet yksityiset lääkäritalot laskuttavat Kelaa suoralaskutuksen sijaan puolivuosittain.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

3 500 päätöstä kuukaudessa

Turun Sanomiin yhteyttä ottanut tyytymätön kansalainen mainitsi odottaneensa korvauksia hammaslääkärilaskustaan kaksi kuukautta. Lindroos myöntää rehdisti, että käsittelyajat ovat hänenkin mielestään tällä hetkellä liian pitkät.

Lindroosin mukaan hakemuksia tulee kuitenkin sisään niin rajut määrät, että lisähenkilöstön palkkaaminen olisi ongelman ainoa pysyvä ratkaisu.

- Yksin Turun vakuutuspiirissä tehtiin lääkäripalkkiohakemuksista vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 21 000 päätöstä. Onhan se hirveä määrä, Lindroos taivastelee.

Kelan Turun vakuutuspiiriin kuuluvat Turun lisäksi Kaarina ja Turunmaan saaristo. Vakuutuspiirissä on keskittämällä yritetty tehostaa toimintaa.

- Uskon kuitenkin, että kuromme tavoiteajan kiinni syksyllä, kun väkemme palaa lomiltaan. Esimerkiksi koko viime vuoden korvaushakemusten keskimääräinen käsittelyaikamme oli alle kymmenen päivää. Voi olla, että ihmiset ehtivät tottua siihen, että korvaukset saa nopeasti, Lindroos arvelee.

Turun vakuutuspiirissä keskimääräinen sairaanhoidon korvaussumma on 52 euroa, mutta haitari voi olla suuri.

- Ymmärrän hyvin niiden asiakkaiden tuntoja, jotka joutuvat odottamaan rahojaan. Joidenkin kohdalla kyse voi olla jopa tuhannesta eurosta. Ilman muuta se tuntuu ihmisen kukkarossa, Lindroos tietää.