Uutiset

Kalli asettaa puoluesihteerille selvät rajat

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi

JAAKKO LOUHIVUORI

Keväällä vaalirahoitusjupakan lausunnoillaan käynnistänyt keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli istuu Euran Kauttuan ruukkimaisemissa levollisin mielin. Tyytyväinen hän on ainakin Joensuun puoluekokouksesta alkaneesta mediarauhasta, jota on totellut kuuliaisesti myös teräviä kommentteja tehtaileva puoluesihteeri Jarmo Korhonen .

- Korhosen kokemus on selvästi lisääntynyt matkan varrella. Hän on oppinut kevään myrskyistä, että miehistön on toimittava yhdessä ja yhteen suuntaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajana Kalli ei asettunut puoluesihteerikisassa Joensuussa Korhosen tai hänen vastaehdokkaansa Kimmo Tiilikaisen puolelle. Kalli muistuttaa pitkänäköisesti, että suurtenkin tupailtojen jälkeen on elämää.

- Politiikan valtavirrat ovat siirtyneet keskeisesti eduskuntaan niin, että puoluetoimistojen rooli on kaventunut vain vaalijärjestelyihin ja puoluekäytäntöjen pyörittämiseen. Pidemmän päälle ei toimi työtapa, jossa puoluesihteeri on toistuvasti eri mieltä keskustan puheenjohtajan sekä ministeri- ja eduskuntaryhmän kanssa, Kalli muistuttaa Korhosta puoluesihteerin roolista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korhonen onkin esittänyt ahkerasti mielipiteitään julkisuudessa, mistä keskustakentässä ollaan oltu monta mieltä. Puoluesihteerin tulilinjalle ovat osuneet useampaan otteeseen keskustan naisministerit, joista hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi menetti paikkansa puolueen puheenjohtajistossa Joensuussa.

Jatkokauden puoluesihteerinä Korhonen lunasti itselleen selvin luvuin 1 200-488.

Vaalituki on palautettu sentilleen

Keskustelun kääntyessä yhä selvemmin vaalirahoitusjupakkaan Kalli ei hämmenny, kiusaannu eikä yritä muuttaa puheenaihetta. Päinvastoin, hän vaihtaa asentoa hieman etukumaraan ja summaa vielä ajatuksiaan tapahtuneesta.

- Kukaan ei osaa ennustaa paljastuuko vaalirahoituksen osalta vielä uusia ulottuvuuksia. Luulenpa, että seuraavaksi asia nousee keskusteluun kyseisen lain valmistelussa, arvioi Kalli.

Poliittista likapyykkiä ei keskustapomo suostu pesemään idyllisessä ruukkimaisemassa. Siitä, miten hän valikoitui vaalitukijupakan pahaksi pojaksi, ei Kallilla ole täyttä selvyyttä.

Oma roolinsa oli hullunrohkeilla lausunnoilla, mutta samalla Kalli myöntää takataskustaan löytyvän ajatuksia jupakan mahdollisista taustavoimista.

- Vaalituki-ilmoituksia tehdessä moni kansanedustaja eli siinä harhassa, ettei tukiyhdistyksen saamia yli 1 700 euron vaalirahoja tarvitse eritellä tai julkistaa niiden antajia. Samassa uskossa olivat niin hallitus- kuin oppositiopuolueidenkin edustajat.

- Tässä vaiheessa en lähde vielä nimeämään jupakan syväkurkkuja tai osoittamaan ketään sormella, mutta vahvistamattomia teorioita kyllä löytyy, Kalli kommentoi.

Hän vakuutta, että kohuttu vaalituki on nyt palautettu sentilleen ja elämä jatkuu kymmeniä tuhansia euroja köyhempänä.

Kuntapolitiikassa ankara inflaatio

Kesähelteistä huolimatta syksyn poliittinen arki odottaa jo ovella, ja lokakuun kuntavaali lähestyy vauhdilla.

Kalli pitää huolestuttavana kansalaisten lähes olematonta kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan. Itse hän asettuu ehdokkaaksi vuodenvaihteessa yhdistyvässä Euran ja Kiukaisten kunnassa.

- Moni miettii kannattaako kuntapolitiikkaan lähteä mukaan, koska siellä tehdään jatkossa vain negatiivisia päätöksiä. Miksi osallistua toimintaan, jossa vähennetään olemassa olevia etuja tai suhtaudutaan kriittisesti uusien palveluiden synnyttämiseen, kysyy Kalli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksin hän ei suostu tulessa makaamaan, vaan peräänkuuluttaa puolueita osoittamaan kuntapolitiikan merkityksen ja tärkeyden arjessa.

- Yhteiskuntaa leimaa vahva markkinaehtoisuus ja julkista palvelutuotantoa pidetään vanhana sekä jäykkänä. Markkinahumu ei saa kuitenkaan sumentaa kuntapäättäjiä, ja tulevaisuudessa on turvattava palvelut ja perusedut sosiaalisesta asemasta riippumatta, julistaa Kalli.

Vastuuta hän ottaa lainsäätäjänä ja toteaa, että yhteiskuntaa on rakennettu markkinavoimien ehdoilla, kilpailukykyä ja tuottavuutta hehkuttaen.

- Tyytymättömyys voi toisaalta johtaa monessa kunnassa yhden asian pro-liikkeiden syntyyn. Tämä voi hankaloittaa jatkossa esimerkiksi peruspalveluiden tasa-arvoista tuottamista.

Euran ja Kiukaisten yhteiseen kuntaliittoon hyppäävät mukaan kahden vuoden päästä lisäksi Säkylän sekä Köyliön kunnat.

Lisää ydinvoimaa Olkiluotoon

Valtakunnanpolitiikassa Kallia kiinnostaa tuleva ilmasto- ja energiapoliittinen selonteko, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle seuraavan vuoden kuluessa. Keväällä Kalli jäi sivuun Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävistä, ja nyt hän puhuu selvästi ja lujaa lisäydinvoiman puolesta.

- Sähkön kulutus kasvaa tulevaisuudessa kaikkien mahdollisten mittareiden mukaan. Lähden siitä, että tällä vaalikaudella myönnetään rakennuslupa yhdelle uudelle ydinvoimalalle, ennustaa Kalli.

Hänellä on myös selkeä sijoituspaikka uudelle voimalalle, mikä löytyy Kallin omasta vaalipiiristä Satakunnasta.

- Teollisuuden Voima (TVO) on askeleen edellä muita hakijoita. Heillä on nykyisen Olkiluodon ydinvoimalaprojektin tiimoilta valmis infrastruktuuri ja ydinjätteen loppusijoitus on samalla alueella - edut puhuvat puolestaan.

Ydinvoimalakisassa ovat mukana myös energiayhtiöt Fortum ja Fennovoima.

- Fortumin tuotanto-osuus kasvaa liian suureksi, jos he saavat uuden voimalan. Fennovoiman taustajoukoista löytyy puolestaan suuri saksalainen energiajätti E.ON, mikä voidaan nähdä päätöstä tehtäessä rasitteena.

Keskustapomon mukaan lisäydinvoiman rinnalle tarvitaan myös merkittäviä investointeja uusiutuville energiamuodoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tuulivoimalle on todennäköisesti tulossa syöttötariffi, joka mahdollistaa uusien yksiköiden rakentamisen.

Syöttötariffi on energiayrittäjälle luvattu takuuhinta tuottamastaan uusiutuvasta energiasta. Lisäksi Kalli uskoo puun merkityksen lisääntyvän energiaraaka-aineena lähitulevaisuudessa.

- Ensi vuoden budjetissa ja tulevassa selonteossa pitää osoittaa konkreettisia investointeja muun muassa puulle ja uusiutuville energiamuodoille, ja mittaluokan täytyy olla enemmänkin sadoissa miljoonissa kuin kymmenissä miljoonissa euroissa.