Uutiset

Tuloerojen takana ovat poliitikot, ei luonnonilmiö

Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Tuloerojen kasvua on puolustettu talouskasvun välttämättömäksi seuraukseksi, jolle ei voi tehdä mitään. Professori Matti Tuomala kumoaa nämä väitteet. Perustelut hän nostaa Suomen taloushistoriasta.

- 1960-luvun puolivälistä aina 1980-luvun loppuun asti oli pitkä voimakkaan talouskasvun aika. Tuolloin tuloerot Suomessa pikemminkin pienenivät.

Tuomalan mukaan talouskasvun ja tuloerojen välillä on riippuvuus.

- Mutta tutkimusten perusteella ei voida sanoa, että tuloerojen kasvun myötä myös talous kasvaa tai kun talous kasvaa, niin se kasvattaa väistämättä tuloeroja.

Tuloerojen kasvu lähti Suomessa kiitolaukkaan laman jälkeen. Tämänkin taustalta löytyy poliitikkojen päätöksiä, ei luonnonilmiötä.

Tuomala nostaa vuonna 1993 tehdyn veroremontin suurimmaksi tuloerojen kasvattajaksi. Tuolloin palkkatuloja ja pääomatuloja ei enää verotettukaan yhdessä vaan erikseen.

- Asianajotoimistot ja tilitoimistot, monet tämäntyyppiset ammattiryhmät ovat tätä hyväksikäyttäneet jo pitkään.

Eli ne muuntavat palkkatuloja osinkotuloiksi, joiden veroprosentti on pienempi.

Julkinen keskustelu tästä heräsi kunnolla vasta tänä keväänä, kun paljastui, että lääkärit ottavat yksityisvastaanottonsa palkkatuloja osinkotuloina.

- Tämä veroratkaisu on ollut yksi tärkeimpiä tekijöitä, miksi kaikkein suurituloisimpien osuus koko tulokakusta on voimakkaasti kasvanut.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on luvannut tukkia tämän reiän. Samalla hän on luvannut pääomatuloveroremonttia. Tuomala pitäisi positiivisena yllätyksenä, jos tämä remontti todella toteutuisi.