Uutiset

PT:n Kiander povaa kahden miljardin tuloveroalea

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) johtaja Jaakko Kiander uskoo hallituksen päätyvän loppukaudellaan noin parin miljardin tuloveroaleen. Pelivaraa valtion taloudessa on Kianderin mielestä enemmän kuin millään muulla EU-maalla.

- Maailmalta on tullut huonoja uutisia jo vuoden ajan, mutta Suomessa on hyvä kansantalouden tilanne, ja työllisyys paranee. Valtiontalouden tilanne on erittäin hyvä, paljon parempi kuin on ennustettu.

Kiander kuitenkin myöntää, että myös uhkat ovat todelliset. Hän puntaroi, että edessä voi olla pitkä maailmantalouden taantuma tai koko sopasta selvitään säikähdyksellä.

- Jos ensi vuodesta tulee maailmantaloudessa huono, se alkaa näkyä meidän viennin kehityksestä ja viiveellä myös valtion taloudessa. Mahdolliset uhkakuvat valtion talouden kannalta ovat ehkä vuoden 2010 osalta.

Uhkien vuoksi Kianderkin kannattaa tiukkaa budjettikuria ensi viikon neuvotteluissa.

- Itsekin vetäisin tiukkaa linjaa. Ehkä keventäisin pienituloisten verotusta sekä laittaisin rahaa peruspalveluihin, kuten vanhusten huoltoon ja terveyspalveluihin.

Valtion talous kestäisi Kianderin mukaan muutaman sadan miljoonan palvelusatsauksen. Tätä hän ei kuitenkaan odota porvarihallituksen tekevän.

- Vaikeaa se oli silloinkin, kun demarit oli hallituksessa. Tuolloinkin veronkevennykset oli helpompi hyväksyä kuin että vastaava raha olisi laitettu palveluihin.