Uutiset

WTO jatkaa kokousta keskiviikkoon,
yllätysratkaisu tehtiin sovun toivossa

LK/REUTERS<br />Pascal Lamy
LK/REUTERS
Pascal Lamy

Geneve, Helsinki (STT-Reuters)

Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokousta jatketaan Genevessä ensi keskiviikkoon asti. Yllätysratkaisu tehtiin, kun pääjohtaja Pascal Lamyn sovitteluesitys piti neuvottelut hengissä ja antoi toivoa sopimuksen syntymisestä. Dohan neuvottelujen ratkaisevan kokouksen oli alun perin määrä päättyä lauantaina.

WTO:n 153 jäsenmaata päätti ottaa jatkoaikaa pääjohtaja Pascal Lamyn sovitteluesityksen käsittelemiseksi. Sen toivotaan pelastavan katkeamisen partaalla olevan Dohan kierroksen neuvottelut.

Sopimus on yhä mahdollinen

Lamy sanoi uskovansa, että neuvotteluissa on löytymässä yhteinen pohja. Lamy ja kokoukseen osallistuvat noin 40 maan kauppaministerit jatkavat neuvotteluja yli viikonlopun.

Lamyn kompromissiesitys Dohan neuvottelukierroksen tavoitteista sopimiseksi jakoi lauantaina EU:n jäsenmaita.

Selvä enemmistö haluaa kuitenkin jatkaa neuvotteluja, kertoi maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel . Ranska, Italia ja Irlanti arvostelivat EU:n kokouksessa esitystä. Ruotsi piti sitä hyväksyttävänä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irlannin varapääministeri Mary Coughlan oli tyytymätön maatalouden ja tavarakaupan sopimusesityksiin. Ruotsin ulkomaankauppaministerin Ewa Björlingin mukaan käsittelyssä oleva Lamyn esitys on hyväksyttävissä.

Argentiina arvosteli Lamyn ehdotusta myöhään perjantaina riittämättömäksi.

Ministerikokoukseen osallistuvista kauppaministeristä yksikään ei WTO:n tiedottajan Keith Rockwellin mukaan kuitenkaan torjunut ehdotusta. Ministereiden ottama jatkoaika osoittaa, että sopimukseen pääsyä pidetään yhä mahdollisena.

Geneven kokous on viimeinen yritys

Keskustelut viime hetken sovitteluyrityksestä jatkuvat Genevessä eri kokoonpanoissa. Kaikkia 153 jäsenmaata edustava WTO:n kauppaneuvottelukomitea kokoontuu seuraavan kerran maanantaina aamupäivällä.

Geneven ministerikokousta pidetään viimeisenä mahdollisuutena pelastaa vuonna 2001 alkanut Dohan neuvottelukierros.

Ellei sopimukseen keskeisistä tavoitteista maatalouden ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamiseksi päästä sopuun, kaatuvat neuvottelut ja niitä uhkaa pitkä katko.

Lehtikuva<br />EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson oli toimittajien piirittämä neuvottelutauolla.
Lehtikuva
EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson oli toimittajien piirittämä neuvottelutauolla.