Uutiset

Kambodzha äänestää temppelikiistan varjossa

Lehtikuva<br />Phnom Penhissä pidetään sunnuntaina parlamenttivaalit. Kambodzhalaisnainen katseli äänestyslistoja vaalipaikalla lauantaina.
Lehtikuva
Phnom Penhissä pidetään sunnuntaina parlamenttivaalit. Kambodzhalaisnainen katseli äänestyslistoja vaalipaikalla lauantaina.

Phnom Penh (STT-AFP-DPA-Reuters)

Kambodzhalaiset kerääntyvät sunnuntaina vaaliuurnille parlamenttivaaleissa, joita varjostaa Kambodzhan ja Thaimaan välille puhjennut kiista maiden rajalla sijaitsevasta muinaisesta temppelistä.

Maiden välit tulehtuivat heinäkuun alkupuolella, kun 900 vuotta vanha Preah Vihearin hindutemppeli otettiin mukaan YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluetteloon kambodzhalaisena kohteena.

Thaimaan mukaan temppeli on ei-kenenkään maalla, eikä sitä siksi olisi saanut listata kambodzhalaiseksi. Vakavilta välikohtauksilta on vielä vältytty. Molemmat maat ovat kuitenkin lähettäneet joukkojaan rajalle.

Kambodzha kertoi kiristäneensä turvatoimiaan vaalien alla, jotta hyökkäykset maassa eläviä thaimaalaisia ja heidän yrityksiään vastaan vältettäisiin vaalien aikana. Lisäksi Thaimaan Kambodzhan-suurlähetystö on antanut kansalaisilleen evakuointiohjeet.

Viisi vuotta sitten maiden välillä koettiin samantapainen temppeliselkkaus, joka johti Thaimaan suurlähetystön tuhopolttoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rajakiistat jatkuneet jo vuosikymmeniä

Tuore temppelikiista on oikeastaan vain uusi luku Kambodzhan ja Thaimaan vuosikymmeniä jatkuneissa rajakahinoissa. Ongelmien keskiössä on maiden rajalla oleva vajaan viiden neliökilometrin maa-alue, jolla myös Preah Vihearin temppeli sijaitsee.

Molemmat maat pitävät aluetta omanaan. Thaimaan joukot miehittivät alueen ja Preah Vihearin temppelin vuonna 1954, minkä jälkeen Kambodzha vei kiistan Kansainväliseen tuomioistuimeen.

Tuomioistuin määräsi temppelin kuuluvan Kambodzhalle, mutta kiistat maa-alueen hallinnasta ovat jatkuneet tähän päivään saakka.

Asiantuntijoiden mukaan aluekiista on jälleen tapetilla osittain Thaimaan sisäpoliittisten kähmintöjen vuoksi. Thaimaan oppositio on käyttänyt rajakahnausta aseenaan pääministeri Samak Sundaravejin hallitusta vastaan, joka aluksi hyväksyi Preah Vihearin valinnan maailmanperintökohteeksi. Sundaravejin ulkoministeri joutui eroamaan kiistan vuoksi.

Vallan ei odoteta vaihtuvan

Saamastaan suuresta mediahuomiosta huolimatta temppelikiistalla ei uskota olevan vaikutusta Kambodzhan vaalien lopputulokseen.

Kambodzhassa pidetään varmana, että vaalit voittaa jälleen jo 23 vuotta pääministerinä toimineen yksisilmäisen entisen punakhmerin Hun Senin CPP-puolue.

CPP pitää ansionaan Kambodzhan viime aikojen voimakasta talouskasvua, joka on vakauttanut oloja yhdessä maailman köyhimmistä valtioista.

Vaalitarkkailijoiden mukaan CPP:n asemaa pönkittää lisäksi se, että puolue hallitsee käytännössä kaikkia Kambodzhan viestimiä. Puolueella on myös hyvin vahva kannatus maaseudulla, missä suurin osa kambodzhalaisista elää.

CPP on niin varma voitostaan, että se on jo sopinut Thaimaan edustajien kanssa temppelikiistaa koskevista neuvotteluista.

Neuvottelut on määrä käynnistää heti maanantaina vaalien jälkeen.

Thaimaan ulkoministeriöstä arveltiin, että kiistan ratkeaminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä ongelman monimutkaisuuden takia.