Uutiset

Turun lähiöiden lähipalvelut lähtevät lätkimään

TS/Timo Jakonen<br />Cristo ja Jenna Rinne sekä Mari Ihamäki (oik.) antavat Pernolle kouluarvosanan seitsemän, vaikka terveyspalveluissa olisi heidän mielestään parantamisen varaa. - Päivähoitopalvelut ovat kuitenkin riittäviä ja kauppoja on täällä hyvin, Jenna Rinne sanoo.
TS/Timo Jakonen
Cristo ja Jenna Rinne sekä Mari Ihamäki (oik.) antavat Pernolle kouluarvosanan seitsemän, vaikka terveyspalveluissa olisi heidän mielestään parantamisen varaa. - Päivähoitopalvelut ovat kuitenkin riittäviä ja kauppoja on täällä hyvin, Jenna Rinne sanoo.

OSSI RAJALA

- Nää lähiöt tahtoo olla hiipuvia, tokaisee Turun Pansiossa asuva Heikki Suomi kaupunginosansa kerrostalojen katveessa.

VR:ltä eläkkeellä oleva mies on huomannut monen muun turkulaislähiön asukkaan tavoin, ettei lähipalvelutarjonta ole kaikkialla kaupungissa samanlaista.

- Terveyspalvelut heikkenevät koko ajan. Lääkäri on paikalla, jos on. Syksyksi ovat lupailleet, että terveysasemalla olisi lääkäri, Suomi kertoo.

Terveyspalvelut huolestuttavat ihmisiä muissakin kaupunginosissa. Turun terveystoimen suunnitelmien mukaan Suikkilan, Jyrkkälän, Paattisten, Pansio-Pernon ja Mullintien terveysasemien lääkärit työskentelisivät tulevaisuudessa osan viikkoa keskustan laajenevilla asemilla.

Tavoitteena on parantaa terveydenhoidon laatua ja sujuvuutta, mutta lähipalveluiden heikkeneminen harmittaa pienien kaupunginosien asukkaita.

- Lääkäripalveluiden väheneminen koetaan Paattisilla huonona asiana. Se on uusin huolenaihe. Pohjoisessa myös Paavolan koulun lakkauttaminen harmittaa ihmisiä, Paattisten omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Timo Saastamoinen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikki eivät ole tyytyväisiä nykyiseenkään lähipalvelutarjontaan.

- Terveyskeskus on ihan hanurista. Sieltä ei saa ikinä aikaa. Hammashoitoon jonotetaan tai ohjataan oikeastaan yleensä suoraan keskustaan, miettivät pernolaiset Jenna Rinne ja Mari Ihamäki .

Koulujakin keskitetään

Terveyspalveluiden lisäksi Turussa suunnitellaan koulujen keskittämistä suuremmiksi, tehokkaammiksi ja laadukkaammiksi yksiköiksi. Keskittäminen tarkoittaa samalla sitä, että koulujen määrä vähenee.

Opetustoimessa suunnitellaan lukioiden vähentämistä yhdeksästä viiteen ja peruskoululaiset halutaan sijoittaa isoihin yhtenäiskouluihin. Suljettavat koulut ovat todennäköisesti alueilla, jonka oppilasmäärät ovat laskussa.

Pernossa ja Pansiossa odotetaan jo nyt, mitä opetuslautakunta esittää elokuussa alueen koululaisia varten. Pernon koulun 13,1 miljoonan euron peruskorjauksesta saatetaan luopua, sillä vähenevät oppilasmäärät eivät enää houkuta kaupunkia remontin tekemiseen.

Jos korjauksesta luovutaan, Pansion kouluun jäisivät luokkien 1-6 oppilaat. Yläastelaiset sijoitettaisiin muihin Turun kouluihin.

- Koulua ei ainakaan saisi viedä pois. Tämä on vielä kasvava kylä, pansiolainen Heikki Suomi toteaa.

Lähikirjastoja kiinni kesällä

Yhdeksän Turun kaupunginosan asukkaat ovat joutuneet hakemaan kesälukemista tavallista kauempaa, koska lähikirjastot on suljettu reiluksi kahdeksi kuukaudeksi remonttien tai säästösyiden takia. Hirvensalon, Härkämäen, Lausteen, Maarian, Mikaelin, Moision, Paattisten, Pansion ja Vasaramäen kirjastot ovat kiinni elokuun kahdeksanteen päivään saakka.

- Kirjasto saisi kyllä olla auki, paattislainen Saastamoinen sanoo.

Kaikkia eivät kuitenkaan kirjastojen pitkät kiinnioloajat haittaa.

- Olen enemmän urheilu- kuin lukumiehiä. Kirjastoa en ole muutenkaan käyttänyt, pansiolainen Taisto Berg virnistää.

TS/Timo Jakonen<br />Taisto Berg muutti Pernoon 1980-luvulla telakkatöiden perässä ja on ollut tyytyväinen alueen palveluihin. Terveyspalveluiden keskittäminen keskustaan on hänen mielestään kokeilemisen arvoista. - Se on tervettä kokeilla, mitä tapahtuu, Berg miettii.
TS/Timo Jakonen
Taisto Berg muutti Pernoon 1980-luvulla telakkatöiden perässä ja on ollut tyytyväinen alueen palveluihin. Terveyspalveluiden keskittäminen keskustaan on hänen mielestään kokeilemisen arvoista. - Se on tervettä kokeilla, mitä tapahtuu, Berg miettii.
TS/Timo Jakonen<br />- Vanhemmalle väestölle palvelutarjonta voi olla huono. Liikenne toimii täällä kuitenkin hyvin ja kauppoja on jo melkein liikaa, Pansiossa asuva Heikki Suomi pohtii.
TS/Timo Jakonen
- Vanhemmalle väestölle palvelutarjonta voi olla huono. Liikenne toimii täällä kuitenkin hyvin ja kauppoja on jo melkein liikaa, Pansiossa asuva Heikki Suomi pohtii.
TS/Timo Jakonen<br />Pansion lähikirjasto on ollut kesällä kiinni. Samassa rakennuksessa toimivan Pansion koulun tulevaisuudesta päätetään ensi kuussa.
TS/Timo Jakonen
Pansion lähikirjasto on ollut kesällä kiinni. Samassa rakennuksessa toimivan Pansion koulun tulevaisuudesta päätetään ensi kuussa.