Uutiset

Vielä ehtii ehdolle syksyn kuntavaaleissa

Lauantaina on tasan kolme kuukautta kuntavaaleihin. Kuntaliiton perjantaina julkistaman selvityksen mukaan vuodenvaihteen kuntaliitokset vähentävät 1 564 valtuustopaikkaa.

Puolueille tämä merkitsee osin helpotusta ehdokashankinnassa, mutta toisaalta usean kunnan liitosten yhteydessä edes kaikki nykyiset valtuutetut eivät mahdu listoille.

Suurimmassa kuntapuolueessa keskustassa tavoitteena on saada noin 11 000 ehdokasta, vaikka valittavien valtuutettujen määrä laskee. Vuoden 2004 kuntavaaleissa keskusta asetti 11 164 ehdokasta. Keskustan vaalitoiminnan suunnittelupäällikkö Pekka Reponen sanoo ehdokashankinnan olevan aikataulussa.

Sdp:llä oli neljä vuotta sitten 8 864 ehdokasta ja kokoomuksella 7 578. Myös vasemmistoliitolla oli runsaasti ehdokkaita, 4 280, mutta vihreät, Rkp ja kristillisdemokraatit jäivät alle 2 000 ehdokkaan.

Pienimmän eduskuntapuolueen perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik arvioi puolueensa ehdokasasettelun olevan nyt samassa jamassa, missä se oli neljä vuotta sitten ehdokaslistoja jätettäessä. Perussuomalaisilla oli 881 ehdokasta reilussa 150 kunnassa.

Kaikki puolueet kalastelevat ehdokkaita myös nettisivujensa kautta. Esimerkiksi Sdp kertoo vaalisivullaan, että Helsingin, Turun ja Vantaan ehdokaslistat ovat jo täynnä.

Valittavien valtuutettujen määrä riippuu kunnan asukasluvusta. Kuntaliitosten takia osa yhdistyvistä kunnista valitsee kuitenkin seuraaviksi neljäksi vuodeksi laajennetun valtuuston.

Esimerkiksi kymmenestä kunnasta muodostuvassa uudessa Salossa valitaan 75 valtuutettua, vaikka väkimäärä antaa vain 59-jäsenisen valtuuston. Alueen nykyisissä kunnissa patsastelee 228 kunnan- tai kaupunginvaltuutettua.