Uutiset

Ämpäri voi pelastaa hukkuvan

TS/Timo Jakonen<br />Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kouluttaja Sauli Suominen saa apua kollegaltaan Jukka Läärältä. Airistolla pidetyssä hengenpelastusnäytöksessä osoitettiin, että ämpärikin on avuksi hukkuvaa pelastettaessa.
TS/Timo Jakonen
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kouluttaja Sauli Suominen saa apua kollegaltaan Jukka Läärältä. Airistolla pidetyssä hengenpelastusnäytöksessä osoitettiin, että ämpärikin on avuksi hukkuvaa pelastettaessa.

ANNA SAARENOJA

Paraisilla Airiston vierasvenesataman uimarannalla on tumpelon oloinen kaveri, joka päättää lähteä uimalla Nauvoon. Reilun kymmenen metrin jälkeen alkaa jalka krampata.

- Pelastaja! Jalka kramppaa, mies ulvoo.

- Kaveri, ota rauhassa. Jalat pohjaan, huutaa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) kouluttaja Jukka Läärä rannalta.

Viisaasti vesillä -kiertue pysähtyi perjantai-iltapäivänä Airistolle. Humoristisessa näytöksessä näytettiin, miten hätään joutunut voidaan pelastaa vedestä erilaisilla apuvälineillä omaa turvallisuutta vaarantamatta. Hukkuvan voi pelastaa vaikka tavallisella ämpärillä.

- Väärin päin käännetty ämpäri saa aikaan 50 Newtonin nosteen, mikä vastaa kelluntaliivin kantavuutta, opastaa SUH:n kouluttaja Jukka Rantala .

Myös mehukanisterista saa oivan apuvälineen, kun siihen kiinnittää reilun mittaisen köyden. Kanisterin pohjalle kannattaa laittaa vettä, jotta se lentää tuulessakin pelastettavan luo. Kotikutoinen apuväline kantaa hyvin kaksikin ihmistä, sillä vedessä ihmisen paino on vain noin neljä kiloa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Halusimme esitellä kaiken kansan konsteja, sillä ihmiset eivät aina tule ajatelleeksi niitä - pelastusrengasta kun ei välttämättä löydy joka mökiltä, toteaa Läärä.

Helle, humala ja huolimattomuus

Viileä alkukesä näyttäytyy suotuisasti hukkumistilastoissa. SUH:n viikon alussa päivittämän ennakkotilaston mukaan tänä kesänä on hukkunut 21 ihmistä, kun viime kesä- ja heinäkuun aikana hukkuneita oli 43. Kesäkuussa hukkui kahdeksan ja heinäkuussa jopa 14 ihmistä vähemmän kuin vastaavina kuukausina viime vuonna.

Eniten hukkumistapauksia on sattunut vesiliikenteessä, yhteensä 19. Varsinais-Suomessa on hukkunut tänä vuonna 6 ihmistä, mikä on sama määrä kuin vuosi takaperin.

- Jos vanhat merkit paikkansa pitää, pian luvut voivat muuttua. Kolme h:ta eli helle, humala ja huolimattomuus suurentavat hukkumisriskiä, tietää Läärä.

Kouluttajat kertovat, että noin 80 prosenttia hukkuneista on alkoholin vaikutuksen alaisia, ja yleensä hukkumistapaukset sattuvat rannassa. Miesten mukaan merellä liikkujat käyttävät nykyään kiitettävästi pelastusliivejä, mutta järvi-Suomessa tilanne on huonompi.

- Harva pitää pelastusliiviä, vaikka esimerkiksi tuulen muodostuminen järvellä on nopeampaa kuin merellä, Rantala huomauttaa.

SUH:n organisoima 17. vesiturvallisuuskiertue pysähtyy tänään Nauvon vierasvenesatamassa kello 16 ja sunnuntaina Naantalin vierasvenesatamassa kello 14. Kaikkiaan kiertue vierailee kesä-elokuun aikana noin 40 paikkakunnalla.

TS/Timo Jakonen<br />Hengenpelastukseen tarvittavat apuvälineet löytyvät joka mökiltä. Hukkuvan pelastuksessa kanisterista ja ämpäristä voi olla iso apu. Molemmat muodostavat vedessä 50 Newtonin nosteen, mikä vastaa kelluntaliivin kantavuutta.
TS/Timo Jakonen
Hengenpelastukseen tarvittavat apuvälineet löytyvät joka mökiltä. Hukkuvan pelastuksessa kanisterista ja ämpäristä voi olla iso apu. Molemmat muodostavat vedessä 50 Newtonin nosteen, mikä vastaa kelluntaliivin kantavuutta.