Uutiset

Sinilevät leviävät vauhdilla lämpenevissä vesissä

TS/Mikael Rydenfelt<br />Heikki (vas.) ja Hannu Valo eivät pienistä levämääristä pelästy.
TS/Mikael Rydenfelt
Heikki (vas.) ja Hannu Valo eivät pienistä levämääristä pelästy.

ELINA MALKAMÄKI SUSANNE HILTUNEN

25-asteinen järvivesi houkutteli perjantaina naantalilaiset Heikki ja Hannu Valon polskuttelemaan Rymättylän Kirkkojärveen sinilevähiutaleista huolimatta. Poikien isää Timo Valoa sinilevät eivät pelota. Heillä on ollut mökki järven rannalla kymmenen vuotta, joten levävuosia on nähty hyviä ja huonoja.

- Pahimpina vuosina levässä oli ison miehen peukalonpään kokoisia möykkyjä, nyt se on vaan hienoa jauhomaista mössöä, Timo Valo tuumaa ja lisää, että kyllä järvessä uida voi, kunhan välttelee pahimpia leväkohtia.

- Eikä niele vettä.

Viime päivien tyyni ja helteinen sää on usuttanut sinileviä esiin lounaisessa Suomessa. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen havaintopaikoista Rymättylän Kirkkojärvessä sinilevää esiintyy erityisen runsaasti, Genbölen uimarannalla Dragsfjärdissä ja Näsbyssä Houtskarissa runsaasti, kertoo ympäristökeskuksen ylitarkastaja Janne Suomela .

- Sen sijaan Kiskon Kirkkojärvellä ja Littoistenjärvellä Kaarinassa levätilanne on vielä ollut parempi kuin aiemmin, Suomela sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rannikolla esiintymät ovat olleet toistaiseksi satunnaisia, sinilevää on löydetty muun muassa Merimaskun Kirkonsalmessa sekä Otanlahdessa Raumalla.

Vakioseurantapaikkojen ulkopuolelta sinilevää on havaittu runsaasti Rymättylän Kuralanjärvellä ja Vehmaan Niinijärvellä, jossa levä muodostaa jo lauttoja. Myös Mynälahdella Mynämäellä on ollut pitkin viikkoa näkyvissä pintalauttoja.

Suomela kertoo saaneensa torstaina ilmoituksen Utöstä, jossa pienessä koulun lahdessa havaittiin vähän sinilevää.

Muuten yksittäisiä havaintoja ei ole vielä tullut edellisvuosien tahtiin.

- Mutta jos helteet jatkuvat, sinilevä voi lisääntyä hyvinkin nopeasti tai vesimassaan sekoittuneet levät nousta pintaan, josta ne huomaa helpommin, Suomela sanoo.

Merentutkimuslaitoksen mukaan sinilevät kirjavoittavat merenpintaa jo Selkämeren eteläosissa, Ahvenanmaan eteläpuolella ja Suomenlahden suulla. Levälauttoja odotetaan lisää, jos sää säilyy ennusteiden mukaan lämpimänä.

Pintaveden lämpötila on Suomen rannikkoalueilla tällä hetkellä 15-19 astetta, ja sen odotetaan nousevan viikonlopun aikana muutamilla asteilla. Lämpimintä vesi on Saaristomerellä, jossa lämpötila voi paikoin nousta yli kahdenkymmenen asteen.

TS/Mikael Rydenfelt<br />Sinileväkerrostuma näkyi jo perjantaina Rymättylän Kirkkojärven rannassa.
TS/Mikael Rydenfelt
Sinileväkerrostuma näkyi jo perjantaina Rymättylän Kirkkojärven rannassa.