Uutiset

Turun kovimmat helteet paahtavat katoilla ja keittiöissä

TS/Elina relander<br />Ravintolakokki Esme Raita viettäisi hellepäivää ulkosalla olutta nauttien, jos ei olisi töissä.
TS/Elina relander
Ravintolakokki Esme Raita viettäisi hellepäivää ulkosalla olutta nauttien, jos ei olisi töissä.

TUOMAS MUSTIKAINEN

Aurinko porottaa, posket punoittavat, hiki valuu poskipäitä pitkin ja nestetasapainoa on vaikea pitää yllä. Näin voisi kuvailla helteistä perjantai-iltapäivää, jota useat lomalaiset viettävät siemaillen kesän eri makuja terasseilla ja puistoissa.

Painostavan kuumasta perjantaista nautitaan Turussa myös puistojen ja terassien ulkopuolella. Kattorakentajia, Petri Lainetta ja Tommy Blomia ei kuumuus eikä korkeus huimaa. Työmiehet painelevat vauhdilla Turun Klassikon lukion kierreportaita ylöspäin hiki päässä. Lukion kattokin paahtuu auringossa, se on lähes 70-asteinen.

Laine ja Blom ovat jo aamuviiden aikaan alkaneet tehdä uutta kattoa lukiolle. Työtä katonrakentajat tekevät kahdeksan tuntia päivässä, mutta vain 30 minuuttia yhtä mittaa.

- Taukoja on pidettävä suhteellisen usein, ettei uuvu täysin. Rakennushommat ovat kyllä hyvin kaukana siitä, että hikoilisi rannalla olut kädessä, Blom ja Laine veistelevät.

Laine ottaa hörpyn vesipullostaan, ennen kuin hän tarttuu liekinheittimeen, jolla kumista, tervasta ja lasikuituvahvikkeesta tehty uusi kattoaines sulatetaan kiinni kattoon. Blomin mukaan liekinheittimestä lähtevä lämpöaalto on lähes 1 300-asteista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Laine liekittää, Blom jatkaa selostusta työn vaatimuksista.

- Uskon, että monella olisi suuri kynnys lähteä tällä ilmalla heilumaan katolle, Blom lataa.

Laine pyyhkäisee hien pois otsaltaan ja liikauttaa liekinheittimen sivuun, kun yksi rupeama kattotyöstä on takana. On taas tauon paikka.

- Työssä saa olla niin paljon auringossa, että vapaa-ajalla on mieluummin varjossa, Laine heittää.

Keittiössä 40 astetta

Käännyttäessä Linnankadulta Stedingkinkadulle on vain yksi autokaista käytössä. Lähes puolet tiestä on rouhittu auki kaivinkoneella. Riku Vaskikari ottaa tukevan asennon porasta ja alkaa porata turvaverkon tappeja maahan, ettei kukaan kulkija tipu vasta kaivettuun monttuun.

Työn aikana hänellä on päällään paksut hanskat, huonosti hengittävä takki ja pitkät housut. Porakoneen ääni kuulostaa kiroilua kauheammalta, mutta mies tuntuu nauttivan äänekkäästä työstä hikisistä olosuhteista huolimatta.

- Ei kuumuus ole este, ja porahan sen työn hoitaa kuitenkin, Vaskikari virnistää.

Turun keskustassa auringonsäteily heijastaa maanpintaan noin 25 asteen lämmön. Ravintolalaivan keittiössä kuumuus ylittää jopa 40 astetta.

- Ei tällaisessa kuumuudessa työskenteleminen ole sen kummallisempaa. Kaikkeen tottuu, mutta toki olisin mielelläni jossain ulkoilmassa nauttimassa olutta, ravintolakokki Juuso Salminen punnitsee.

Salminen ja hänen kollegansa Esme Raita touhuavat suurehkon perunamuussikattilan ääressä, ja hikikarpaloita nostattava ilma levittäytyy lopulta salonginkin puolelle.

- En olisi tällä ilmalla sisällä, jos en olisi töissä, Raita sanoo.

- Jos tulee kuuma, niin menen kylmiöön viilentymään, Salminen naurahtaa.

Salilla hikoiluttaa kovasti

Miika Lehtonen ja Sami Sakko viettävät Turun kesän toiseksi helteisintä päivää Motivus-kuntosalilla painoja nostellen. Lahtonen pakotti itsensä urheilemaan, vaikka mieli halasi laiskottelemaan ulkoilmassa.

- Viimeaikaiset urheiluni ovat jääneet vähiin, niin tulinpa nyt kuntoilemaan, puuskuttaa Lehtonen nostaessaan 17,5 kilon käsipainoja.

Sairaankuljettajana toimivalle Sakolle ei ole väliä, onko ulkona hyvä vai huono ilma, jos hän lähtee kuntosalille pumppaamaan rautaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Onhan salilla käyminen helteellä hikistä hommaa, mutta työn puolesta minun on pysyttävä hyvässä kunnossa, hän toteaa.

Kuntosalilta suoraan töihin lähtevä Sakko viettäisi hyvän kesäpäivän vaihtoehtoisesti mielellään rullaluistellen, mutta maistuisi hänelle terassilla olutkin.

TS/Elina relander<br />Petri Laineella on lukion katolla kuumat oltavat. Katon pintakin on noin 70-asteinen.
TS/Elina relander
Petri Laineella on lukion katolla kuumat oltavat. Katon pintakin on noin 70-asteinen.