Uutiset

Sairaanhoitajien sijaisista jatkuvasti pulaa Turussa

ANU VÄLILÄ

Osaan avoimena olevista työpaikoista on vaikea löytää työntekijöitä. Valtakunnallisesti suurin pula on sairaanhoitajista. Turussa pulaa on etenkin sairaanhoitajien sijaisista.

- Sairaanhoitajien ja lähihoitajien vakituisiin virkoihin on saatu työntekijöitä melko hyvin. Sen sijaan sijaisuuksia, ja erityisesti lyhytaikaisia sijaisuuksia, on vaikea täyttää. Tulevaisuudessa työvoiman saannista tulee yhä haasteellisempaa, sanoo Turun kaupungin terveystoimen johtaja Markku Suokas .

Turun terveystoimessa vakituisen väen vuosilomia ja virkavapaita paikkaamaan tarvittaisiin jatkuvasti noin 450 työntekijää.

- Koko ajan on tarvetta saada lisää väkeä töihin. Myös osa kesälomista on jäänyt täyttämättä, hallintoylihoitajan sijaisuutta hoitava Sari Siipola kertoo.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa myös osa vakituisista työpaikoista jää täyttämättä. Kevään haun jäljiltä on yhä täyttämättä joitakin yksittäisiä paikkoja.

- Huonompaan suuntaan ollaan menossa. Vakituisia paikkoja hakevien määrä on vähentynyt, hakijoita on noin neljä tointa kohden, toteaa Tyksissä hallintoylihoitajan sijaisena työskentelevä Tuija Lehti .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehden mukaan väkeä on vaikea saada etenkin vuodeosaston kolmivuorotyöhön.

- Valmistuvia hoitajia on, mutta huono palkka ja kolmivuorotyö eivät heitä houkuttele. Ihmiset arvostavat nykyään enemmän vapaa-aikaa.

Ongelmallisia työpaikkoja yli 3 000

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä on vähentynyt yleisesti viime vuodesta. Suomen työvoimatoimistoissa oli toukokuussa noin 3 300 vaikeasti täytettävää työpaikkaa, kun vuosi sitten toukokuussa ja viime syyskuussa työntekijöitä oli vaikea löytää lähemmäs 4 000 työpaikkaan. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tuoreesta raportista Rekrytointiongelmat sekä työvoiman kysyntä ja tarjonta työvoimatoimistoissa .

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrät ovat viime vuoteen verrattuna vähentyneet erityisesti teollisen työn ammateissa. Kuluvana vuonna työvoimatoimistoissa oli 475 vaikeasti täytettävää teollisen työn työpaikkaa. Viime vuonna vastaava luku oli 864.

Rekrytointiongelmat ovat lisääntyneet terveydenhuollon ja sosiaalialan työssä sekä maa- ja metsätaloudessa. Turun seudulla vaikeuksia saada työvoimaa oli myös palvelualalla, kaupallisella alalla, kuljetus- ja liikennealalla, rakennusalalla sekä teollisuudessa.

Pula hakijoista suurin ongelma

Eniten rekrytointiongelmista kärsivien ammattien kärjessä keikkuu viimevuotiseen tapaan sairaanhoitajien ammatti. Vaikeasti täytettävät paikat ovat lisääntyneet vuodessa lähes 40 prosentilla.

Seuraavina listalla ovat lähihoitajat, mansikanpoimijat ja siivoojat. Kymmenen ongelmallisimman ammatin listalle ovat jälleen nousseet myyntineuvottelijat ja lehdenjakajat. Viime vuodesta poiketen hitsaajia ja kirvesmiehiä on tarjolla selvästi enemmän.

Yleisin syy rekrytointiongelmiin oli hakijoiden puute. Myös työnhakijoiden riittämätön työkokemus ja riittämätön koulutus vaikeuttivat työpaikkojen täyttöä.

Työvoimatoimistoissa oli toukokuussa kaikkiaan 89 000 avointa työpaikkaa. Määrä on aavistuksen vähemmän kuin vuosi sitten.