Uutiset

Lentokone teki pakkolaskun
runkoon revenneen reiän takia

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Qantas-yhtiön koneen kyljessä ammotti perjantaina reikä.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Qantas-yhtiön koneen kyljessä ammotti perjantaina reikä.

Manila (STT-AFP-Reuters)

Australialaisen Qantas -lentoyhtiön lentokone joutui tekemään pakkolaskun koneen runkoon revenneen reiän takia perjantaina. Matkustajat kertoivat kuulleensa kovan pamauksen, jonka jälkeen kone menetti nopeasti korkeutta.

Lentokoneen kylkeen siiven viereen revennyt halkaisijaltaan parimetrinen reikä paljasti osan matkatavaroista. Boeing 747 - 400 -koneessa oli 346 matkustajaa ja 19 miehistön jäsentä.

Hongkongista Melbourneen matkalla ollut kone teki pakkolaskun Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan. Ulos päästyään matkustajat näkivät rungossa ammottavan aukon.

- Järkytys iski, kun pääsimme ulos koneesta ja näimme reiän. Silloin ymmärsimme olleemme hyvin onnekkaita, kertoi lennolla ollut brittiläinen Phil Rescall .

Qantas tutkii nyt, mikä saattoi aiheuttaa reiän repeämisen koneen runkoon.

Repeytyneen koneen onnistunut pakkolasku riippuu täysin tapauksesta, Ilmailuhallinnon lentotoiminta-osaston johtaja Reijo Lamberg toteaa. Jos ongelman on aiheuttanut räjähdys, on oleellista, kuinka strategisessa kohdassa konetta se tapahtuu ja mitä laitteistoja se vaurioittaa.

- Tällaisessa tilanteessa voi tapahtua mitä hyvänsä. Jos kone ei ratkaisevasti muuta muotoaan, niin kyllähän sillä voi kokeilla lentämistä, Lamberg sanoo.

Lambergin tietojen mukaan pahin vaaratilanne oli vuosia sitten Havaijilla, kun matkustajakoneen katosta melkein kolmannes irtosi yläilmoissa. Silti kone saatiin lennettyä onnellisesti alas.

- Mutta pienemmästäkin reiästä saattaa tulla täystuho.