Talous

Väyrynen haluaa metsää lappeelleen

TS/<br />Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen haluaa, että epäsäännölliset metsänomistajat myisivät puuta teollisuuden käyttöön. Hän on itse näyttänyt esimerkkiä myymällä kolme hehtaaria metsäänsä Tuusulasta.
TS/
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen haluaa, että epäsäännölliset metsänomistajat myisivät puuta teollisuuden käyttöön. Hän on itse näyttänyt esimerkkiä myymällä kolme hehtaaria metsäänsä Tuusulasta.

Kirveillä olisi paljon enemmän töitä, jos metsää kaadettaisiin vielä niiden avulla. Suomen valtio ja myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen toivovat, että tuontipuu voidaan tarvittaessa korvata kotimaisella.

- Kyllä Suomessa puuta riittää. Toivottavasti puukaupan verohelpotus lisää myyntiä ja epäsäännöllisesti puuta myyvät ihmiset kauppaavat metsiä nyt enemmän. Venäjältä tuotu puu voidaan korvata kotimaisella, kunhan puu saadaan liikkeelle. Kuitukoivuakin riittää ainakin vuoden, parin tarpeisiin, Väyrynen miettii.

Väyrynen suuntaa toiveensa erityisesti kaupungeissa asuvien metsänomistajien suuntaan. Ministerin mielestä omistajia on voitu viime aikoina johtaa harhaan lausunnoilla, joissa on asetettu ympäristönsuojelu ja metsätalous vastakkain. Vihollisasetelmasta olisi viimeistään nyt luovuttava, jotta metsätalous ei kulje päin mäntyä.

- Luonnon monimuotoisuuden takia tarvitaan suojelualueita, joita Suomeen on perustettu. Talousmetsiä on sen sijaan hoidettava nykyistä enemmän. Suomessa tarvitaan asennemuokkausta. Kestävä metsätalous on oikea tapa suhtautua metsiin, Väyrynen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väyrynen ei ole pitänyt lainkaan lausunnoista, joissa on arvosteltu hallituksen puukaupan verohuojennusta juuri ympäristönsuojelun näkökulmasta.

Esimerkiksi Greenpeacen mielestä veropäätös pahentaa metsäluonnon tilaa. Järjestö on huolissaan erityisesti Etelä-Suomen metsistä, koska se näkee, ettei Metsähallitus ole pystynyt säästämään valtion arvokkaita, vanhoja metsäkohteita ja uhanalaisten lajien esiintymisalueita.

Valtio haluaa kuitenkin runkojen kaatuvan ja tukkikuormien lisääntyvän Suomessa. Muuten tuhansia ihmisiä työllistävä ja paljon verotuloja tuottava metsäteollisuus on vaikeuksissa.

- Tällä erittäin hyvällä veroratkaisulla pyritään turvaamaan se, ettei teollisuus joudu puupulaan. Metsäteollisuuden tuotteiden markkinatilanne on nyt vaikea, mutta uskon sen paranevan. Jos kaikki menee huonosti, käsissä on katastrofi, Väyrynen toteaa.

Supistusten toivotaan olevan vain tilapäisiä

Metsäteollisuusyritykset varoittavat verohuojennuksesta huolimatta supistuksista. Väyrynen ei myönnä, että yritysten mahdolliset supistukset olisivat epäreiluja, vaikka valtio myönsi poikkeuksellisen verotuen. Tilanne on nyt niin vaikea.

- Toivottavasti tehtaiden seisokit jäävät vain tilapäisiksi, jos supistuksia tarvitsee tehdä, ministeri miettii.

Suomalaisen metsäteollisuuden tilannetta helpottaisi se, että Venäjä saataisiin nopeasti Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi.

Välivaihe pitäisi ylittää oman tuotannon tuntuvalla lisäyksellä tai tuomalla puuta muualta kuin Venäjältä.

Väyrysen mielestä neuvotteluissa Venäjän WTO-jäsenyydestä voidaan päästä eteenpäin vielä tämän vuoden aikana. Varmaa se ei ole.

- Mutta mahdollista kuitenkin.

Väyrynen väistää kysymyksen siitä, onko Venäjän kanssa käydyissä puutullineuvotteluissa epäonnistuttu?

- Neuvottelut ovat Venäjän ja EU:n välisiä. Olemme koittaneet tukea näitä neuvotteluja omalla panoksellamme, Väyrynen vastaa.

Toistaiseksi neuvottelutulokset ovat jääneet kovin laihoiksi.

Venäjä kysyy kärsivällisyyttä

Keminmaalla vähiin jääviä lomapäiviään viettävä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri on ollut kesällä viileistä säistä huolimatta helteessä. Puutulliongelmaa hoitanut politiikan veteraani on ollut viime kuukausina hallituksen näkyvimpiä ministereitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lomasuunnitelmat ovat kyllä kärsineet. Odotan nytkin viestiä Genevessä jatkuneen WTO:n ministerikokouksen etenemisestä. Sinne on ilmeisesti matkustettava taas ensi viikon alussa.

Väyrynen on käynyt useampaan otteeseen Moskovassa vääntämässä puutulleista. Toistaiseksi näkyviä tuloksia ei ole syntynyt, mutta asetelmat eivät ole olleet parhaat mahdolliset. Venäjä ei nimittäin ole se kaikkein ihanteellisin neuvottelukumppani.

- Venäjän kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä. Maa tekee päätöksiään keskustelematta niistä muiden valtioiden kanssa. Lisäksi päätöksistä ei välttämättä keskustella edes Venäjän sisällä eri viranomaisten välillä. Neuvotteluissa on kuitenkin ollut hyvä henki, Väyrynen selvittää.

Puutullien ongelmallisuutta Väyrysen on kuitenkin vaikea ymmärtää.

Hänen mielestään tullien korottaminen ei palvele Venäjän etua, koska etenkin koivukuitua kannattaisi ainakin toistaiseksi myydä. Sille riittäisi varmasti kysyntää Suomessa, mutta Venäjällä sille ei ole vuosikausiin mitään käyttöä.

- Jos intressit olisivat täysin vastakkaiset, ratkaisu olisi ymmärrettävästi vaikeata löytää. Puukaupassa intressit ovat samat, ministeri toteaa.

Venäjän kanssa neuvotellaan lähiaikoina myös rajaliikenteen ongelmista, jotka eivät ota loppuakseen. Kärsivällisyyttä tarvittaneen siis jatkossakin.

OSSI RAJALA