Talous

Pienuus on valttia vakuutusalalla

TS/Päivi Palm<br />Timo Jäntin mielestä vakuutuksillakin pitää olla kasvot. Henkilökohtainen palvelu on Marttilan Lähivakuutusyhdistyksen valttikortti. Maija Laakso kuuntelee, mitä toiveita Arto Ali-Mattilalla tällä kerralla on mielessään.
TS/Päivi Palm
Timo Jäntin mielestä vakuutuksillakin pitää olla kasvot. Henkilökohtainen palvelu on Marttilan Lähivakuutusyhdistyksen valttikortti. Maija Laakso kuuntelee, mitä toiveita Arto Ali-Mattilalla tällä kerralla on mielessään.

PÄIVI PALM

Marttilan Lähivakuutusyhdistyksen toimitusjohtaja Timo Jäntti seuraa hiukan varuillaan Yhdysvaltojen taloutta, erityisesti asuntolainoista syntynyttä kriisiä. Hän uskoo, että maailman talouden kehityssuunta ratkeaa, vasta kun Yhdysvalloilla on uusi presidentti.

Globalisaation maailmassa talouden heilahdukset tuntuvat pienessä Marttilassakin. Timo Jäntti on kuitenkin optimisti eikä usko, että 1990-luvun kaltainen lama vyöryy Suomeen.

Jos niin käy,seuraukset ravistelevat pankkien ohella myös vakuutuslaitoksia. 1990-luvulla vakuutusyhtiöt pääsivät pälkähästä "kuivin jaloin", nyt se ei ole mahdollista.

- Maailma on muuttunut ja rahoitus- ja vakuutusbisnes ovat nyt selkeästi limittyneet toinen toisiinsa.

Timo Jäntti on johtanut neljä vuotta Marttilan Lähivakuutusyhdistystä, joka viettää lauantaina 140-vuotisjuhlaansa. Se perustettiin vuonna 1868, kun paikalliset isännät halusivat turvata tiluksensa ja karjansa tulipalon varalta.

Nyt Marttilan Lähivakuutusyhdistys on Auranmaan ja Härkätien talousalueiden vanhin yritys. Valtakunnallisessa Lähivakuutus-ryhmässä on viime aikoina toteutettu fuusioita. Siitä huolimatta Marttilan Lähivakuutusyhdistyksessä tulevaisuutta katsellaan rauhassa ja avoimin mielin. Pakkoa ei ole mihinkään suuntaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tulos ja talous ovat hyvällä mallilla, joten itsenäisenä pysymiselle on hyvät edellytykset. Se on myös hallituksemme linjaus.

Timo Jäntti uskoo, että vakuutusalallakin pienuus on valttia.

- Me tunnemme asiakkaamme ja pystymme antamaan vakuutuksille kasvot. Pystymme myös tekemään korvauspäätökset nopeasti. Se on hädän hetkellä hyvin tärkeää.

Palovakuuttajasta on vuosien mittaan tullut täyden palvelun finanssitavaratalo. Vahinkovakuutusten rinnalle tulivat muutama vuosi sitten myös henki- ja eläkevakuutukset.

- Muutos oli yksi historiamme suurimmista. Palveluiden laajeneminen on ollut ja tulee olemaan iso haaste henkilökunnan osaamiselle, sanoo Timo Jäntti.

Marttilan toimistossa työskentelee kuusi ihmistä. Sen lisäksi on useita teknisiä tarkastajia sekä autovahinkotarkastajia.

- Tarkastuksissa ja korvauspuolella ovatkin suurimmat vahvuutemme, sanoo Timo Jäntti.

Trombi riehui, rakeet rusikoivat

Marttilan Lähivakuutusyhdistyksen juuret ovat yhä tiukasti maaseudulla. Maatilat ovat EU:n myötä vähentyneet, mutta samalla ne ovat kasvaneet ja muuttuneet monipuolisiksi maaseutuyrityksiksi.

Suurin osa asiakkaista on keskittynyt Marttilaan, Auraan, Tarvasjoelle ja Pöytyälle. Mutta löytyy heitä muualtakin Suomesta Lapin perukoita myöten.

Timo Jäntti ounastelee, että myös ilmastonmuutos tuo vakuuttajalle tullessaan uusia haasteita. Esimakuakin on jo saatu. Muutama vuosi sitten naapurikunnassa Koskella riehui harvinainen trombi, jonka jälkiä Lähivakuutusyhdistys korvasi. Vastaavaa ei seudulla ollut koettu koskaan ennen. Toinen odottamaton katastrofi koettiin, kun kesäinen raju raekuuro rusikoi autoja Hämeenlinnaan johtavalla 10-tiellä.