Talous

Kolea alkukesä verotti matkailijoidenmäärää Turun nähtävyyksissä

MARIANNE TIKKA

Kolea alkukesä on verottanut jonkin verran matkailijoiden määrää Turun nähtävyyksissä. Kesäkuun aikana Apteekkimuseossa ja Luostarinmäen käsityöläismuseossa kävijöitä oli noin 500 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Apteekkimuseossa kävijöitä oli 2 742 ja käsityöläismuseossa 4210. Myös Turun linnassa jäätiin viime vuoden määristä noin tuhannella. Siellä kävijöitä oli 14 093, käy ilmi maakuntamuseon tilastoista.

Matkailujohtaja Anne-Marget Niemi uskoo, että laskeneet kävijäluvut voivat johtua paitsi koleasta säästä, myös siitä että Turun alueella on nykyään paljon kilpailevia nähtävyyksiä. Yhtenä kesäuutuutena Niemi mainitsee Kakola-kierroksen, jolla on käynyt jo 20 000 ihmistä.

- Tällä alueella on valtavasti tarjontaa. Lisäksi ihmisten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat eri vuosina, Niemi kertoo.

Myös bensiinin hinnan nousu on muuttanut ihmisten matkailutottumuksia. Niemen mukaan Turun seudun sijainti ruuhka-Suomessa on hyvä.

- Bensiinin hinnan noustua ihmiset tekevät lyhyempiä matkoja ja matkustavat kotimaassa enemmän. Me olemme hyötyjiä siitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esimerkiksi Niemi nostaa täydet vierasvenesatamat, joissa pysähdykset venyvät nykyään useaan päivään.

Vares-näytelmä vetää väkeä

Muumimaailmassa, eli Kailon Muumilaaksossa, Väskin seikkailusaarella ja teatteri Emmassa, päästään tänä kesänä suurin piirtein viime kesän kävijämäärään eli noin 270 000:een. Operatiivinen johtaja Tomi Lohikoski sanoo, että kesäkuun vaihtelevat säät verottivat jonkin verran kävijämäärää. Sitä kompensoi kuitenkin vilkas heinäkuu. Muumimaailman positiiviseksi yllättäjäksi on noussut teatteri Emma, jossa esitetään tänä kesänä Linnateatterin Vares-näytelmää.

- Teatteri Emmalla on tämä kesä mennyt huomattavasti paremmin viime vuosiin verrattuna. Viime vuonna kävijöitä oli 20 000, ja jo tähän mennessä on myyty ja varattu 27 500 lippua, vaikka näytöksiä on vielä aika paljon jäljellä, Lohikoski iloitsee.

Hänen mukaansa syynä Vareksen menestykseen on paikallisuus, ajankohtaisuus ja se, että teatteri Emman neljäs kausi on tehnyt paikkaa tunnetuksi.

Lohikosken mukaan kävijöistä hieman alle kolmannes tulee ulkomailta. Ruotsalaisten ja eurooppalaisten matkailijoiden sesonki on vielä edessä, sillä he viettävät lomiaan elokuussa.

Matkailukausi alkaa aikaisemmin

Turun matkailuneuvonnassa kontaktien määrä on noussut tuhansilla verrattuna aikaisempiin vuosiin. Asiakaspalvelupäällikkö Teemu Vappula kertoo, että syynä on aikaisempi matkailukauden aloitus.

- Tänä vuonna matkailukesä alkoi ryminällä jo kesäkuussa, kun aikaisemmin esimerkiksi kotimaisen matkailun kannalta aloitus on ollut heinäkuussa.

Kotimaisten matkailijoiden lisäksi Turun kohteissa käy paljon turisteja Ruotsista ja Saksasta sekä yhä useammin Venäjältä.

Koleilla alkukesän säillä on Vappulan mukaan ollut merkitystä lähinnä kotimaisten päiväturistien määrään.