Uutiset

Syksyn kirjoituksiin ruotsia preppaava
Iivari kannattaa suullista kielikoetta

TS/Natalia Kopkina<br />- Ihmiset voisivat kiinnittää puheeseensa enemmän huomiota, jos suullinen kielikoe tulisi lukioihin, Iivari Käkelä (vas.) pohtii. Juttukavereina olivat australialainen vaihto- opiskelija Siana Cork ja Petteri Skön.
TS/Natalia Kopkina
- Ihmiset voisivat kiinnittää puheeseensa enemmän huomiota, jos suullinen kielikoe tulisi lukioihin, Iivari Käkelä (vas.) pohtii. Juttukavereina olivat australialainen vaihto- opiskelija Siana Cork ja Petteri Skön.

Turun Sanomat

Syksyllä ylioppilaskokeissa kirjoittava kuusamolainen Iivari Käkelä , 18, tuli Turun kristillisen opiston kesälukioon parantamaan ruotsin kielen taitoaan. Kesälukiossa suullista kieltenilmaisua korostetaan nimenomaan ruotsin ja englannin opetuksessa.

Käkelä ei aiemmin ollut kuullut hallituksen antamasta esityksestä lukiolain muuttamiseksi. Hänen mielestään suullisen kielitaidon kokeen käyttöönotto on hyvin tarpeellista.

- Mahdollinen suullinen koe olisi hyvä, koska ilman suullista vuorovaikutusta ei nykymaailmassa pärjää. Kirjoittaminen eri kielellä voi olla hyvinkin helppoa monelle, mutta suullinen koe antaisi opiskelijalle selkeän kuvan omista viestintätaidoista, Käkelä pohtii.

Turun kristillisen opiston kesälukion rehtori Tuovi Puustinen kannattaa hallituksen ehdotusta, koska suullista kielitaitoa tarvitsee niin työelämässä kuin tapaamisissa eri kulttuurien edustajien kanssa.

- Suomi on aina ollut enemmän kuuntelemisen kuin puhumisen kulttuuri. Suomalaiset osaavat melko hyvin esimerkiksi englantia, mutta tärkeää onkin, että kielellinen ilmaisu on mahdollisimman vakuuttavaa. Pärjäisimme maailmanmarkkinoilla nykyistäkin paremmin, jos kokonaiskommunikaatio saataisiin yhteiselle tasolle muiden maiden kanssa, Puustinen sanoo.

Käkelä uskoo, että hallituksen ehdotus otettaisiin hyvin vastaan opiskelijoidenkin keskuudessa.

- Todennäköisesti ihmiset kiinnittäisivät jatkossa enemmän huomiota omaan puheeseensa.

Suomalaisia kesälukion opiskelijoita englannissa preppaava australialainen vaihto-opiskelija Siana Cork , 18, tyrmistyi aluksi suomalaisten kielitaidoista.

- Suomalaiset ymmärtävät englantia hyvin, mutta heiltä puuttuu usein itsevarmuus puhumiseen.