Uutiset

Pankkiautomaatti petkuttaa

MARITA VIHERVUORI

Wien

Automaatti on kone, se toimii mekaanisesti, sille ei satu inhimillisiä erehdyksiä kuten ihmiselle, puhumattakaan, että se petkuttaisi. Silti lasken aina pankkiautomaatin sylkemät rahat.

Turha vaiva, sanovat tutut, ja niin uskoin itsekin, kunnes pankkiautomaatti sylki väärän summan, tietysti liian pienen.

Viiden tuhannen dinaarin setelin sijasta sen aukosta löytyi neljä tuhatlappusta ja yksi kaksisatanen.

Tuijotin nippua epäuskoisena, sillä tonni ja kaksisatanen ovat väritykseltään samankaltaisia, mutta numerot puhuivat karua kieltä. Puuttuva 800 dinaaria on euroina noin kympin, suurista arvoista ei ole kysymys. Mutta muutaman pikkusetelin sujauttaminen tonnipinoon tuo sievoisen lisäansion automaatin täyttäjälle.

Oli ilta, pankit eivät olleet auki. Onneksi torstai-ilta eikä viikonlopun alku. Mutta automaatti ei ollut pankin seinässä, mihin siis valittaisin. Päätin yrittää heti aamutuimaan lähimmässä saman pankkilaitoksen konttorissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se ei ollut vastuussa kyseisestä automaatista. Täyttäjä tuli jostakin muualta, keskukseksi kutsutusta paikasta.

Se tosin oli samantekevää, sillä automaatti ei voi antaa väärin rahaa. Se on sillä tavalla ohjelmoitu, tiesi pankkineiti kertoa.

Esittelemäni setelinippu ja nostokuitti eivät muuttaneet hänen mieltään.

Hänen mittailevan katseensa edessä aloin tuntea itseni uhrin sijasta syylliseksi, petkutusta yrittäväksi katalaksi olioksi.

Itävallassa oli euroon siirtymisen jälkeen laki, jonka mukaan pankkiautomaattien rahojen piti tulla suoraan keskuspankista eli setelipainosta. Joku syy mokomaan täytyi olla. Mutta Belgradissa ei ollut euroa eikä siirtymäkautta.

Vastuullisen paikan löytäminen ja asian siellä esittäminen olisi niellyt aikaa ja ollut todennäköisesti turhaa, joten jätin sen väliin.

Automaattirikollisuus on vanhaa, mutta yleensä 'asiakas' yrittää petkuttaa tupakka- tai muuta automaattia sylkemään tuotteensa väärän kolikon tai muun tempun avulla. Petkuttava automaatti oli uutuus.