Talous

Veronmaksajat eivät halua
puukaupan verotuesta tapaa

OSSI RAJALA

Hallituksen päätös huojentaa puukaupan verotusta saa ymmärrystä Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtiseltä .

- Toimenpide on poikkeuksellinen vaikeassa tilanteessa. Pidämme tätä ennemmin mittavana tukiratkaisuna kuin veroratkaisuna. Verotuksen kautta tukea voidaan jakaa nopeasti, Lehtinen pohtii.

Huojennuksesta ei haluta kuitenkaan tapaa, koska verotuksen pitäisi olla selkeää ja tasapuolista.

- Verohelpotuksista ei saa tulla raha-automaattia, eikä tällaisia poikkeuksellisia päätöksiä saa tehdä kevytmielisesti. Veronmaksajat tämänkin tuen maksavat, Lehtinen toteaa.

Puukaupan tukemiselle on Veronmaksajain Keskusliiton silmissä sen verran perusteita, ettei kertaluontoista verohelpotusta tyrmätä.

- Ehkä hätäratkaisua tarvitaan, jos metsäteollisuuden hätä on todella suuri. Me emme kuitenkaan pysty arvioimaan tilanteen vakavuutta.

Tampereen yliopiston vero-oikeuden professori Seppo Penttilä ei muista, että vastaavia päätöksiä oltaisiin tehty lähimenneisyydessä.

- Joskus 1990-luvun alun jälkeen on tehty samanlaisia ratkaisuja. Toiminnan ohjaaminen verotuksella ei kuitenkaan ole tuntematonta, Penttilä sanoo.

Euroopan Unionin säännöt rajoittavat huomattavasti valtion taloudellisten tukien myöntämistä, joten puukaupan verohelpotus jäänee poikkeukseksi.

- Verohelpotus ei muodostu nykyaikana tavaksi, professori Penttilä toteaa.