Uusi omistaja oli onni Rymättylän sillitehtaalle
SUSANNE HILTUNEN
Rymättylän Röölässä sijaitsevan sillitehtaan toiminta on kasvanut vauhdilla syksyllä 2005 tapahtuneen omistajanvaihdoksen jälkeen. Nyt Boyfoodin omistaa islantilainen Fram Foods Group. Omistajanvaihdoksen myötä Rymättylään siirrettiin Fram Foodsin Ruotsissa sijaitsevan tehtaan koko sillituotanto.
- Meille tuo siirto on merkinnyt jatkuvaa kasvua ja investointeja. Noin 40 prosenttia tuotteista menee nyt Ruotsiin, kiittelee tehtaan kaupallinen johtaja Jukka-Pekka Mäntylä .
Tällä hetkellä Boyfoodin markkinaosuus Suomen sillimarkkinoista on 70 prosenttia.
Kolminkertainen kasvu kolmessa vuodessa
Lasipurkkilinjaston uudistus kasvatti sillitehtaan tuotantoa oleellisesti. Ennen omistajanvaihdosta linjastolta valmistui neljä miljoonaa lasipurkkia vuodessa Suomen ja Ruotsin markkinoille. Nyt samalta linjalta lähtee 12 miljoonaa sillipurkkia kaikkiin Skandinavian maihin.
- Silli on pohjoismainen juttu, myöntää itse purkillisen silliä päivässä nauttiva sillitehtaan tuotantopäällikkö Minna Korhonen .
Kapasiteetin nostosta kertoo sekin, että lähes kaikki Suomen ja Ruotsin kaupoissa myytävät, kauppojen omien tuotemerkkien sillipurkit ovat lähtöisin Rymättylästä.
Ruotsin markkinat käyttävät 12 miljoonaa 200 gramman Matjespurkkia vuodessa. Rymättylässä tästä määrästä valmistetaan pari miljoonaa purkkia.
Boyfood työllistää Rymättylässä sesongista riippuen 50-70 henkeä. Työvoimasta ei toistaiseksi ole ollut pulaa, vaan kaikki tarvittavat tekijät on löytynyt omin avuin ja lähiseudulta.
Hieman syrjäinen sijainti lisää kuljetuskustannuksia. Tämä onkin yksi syy siihen, ettei sillilaivoja enää nähdä Rymättylän rannassa. Sen sijaan silli kulkee Islannista Rymättylään ja Rymättylästä maailmalle Naantalin sataman kautta.
Uusilla mauilla houkutellaan nuoria
Uusien sillituotteiden markkinointi on Mäntylän mukaan vaikeaa, vaikka ruotsalaiset ovat osoittautuneet suomalaisia kokeilunhaluisemmiksi uusien makujen suhteen. Länsinaapurin markkinoilla sillireseptit sisältävät roppakaupalla runsaammin sokeria kuin Suomessa.
Caribian Curry-, punajuuri-, piparjuuri- ja Thai-silleillä pyritään houkuttelemaan etenkin nuoria sillin ystäviksi.
- Uusia tuotteita on kokeiltava vähintään kaksi kesää, ennen kuin niiden menekki selviää. Suomen suosituimpana sillinä säilyy vuodesta toiseen Boyn sipulisilli, hymyilee Mäntylä.
Rymättylän sillituotteet vaihtelevat pienistä 90 gramman sillisäilykepurkeista aina sadan kilon tynnyrisilleihin.
Lisäksi valmistetaan tyhjiöpakattuja- sekä suurkeittiötarpeisiin tarkoitettuja sillejä.
Röölästä puuttuu varsinainen tehtaanmyymälä, mutta suunnitelmissa se on.
Kysyntäpiikin huippu aurinkoisina kesinä
Sillin sitkeästä sesonkiluonteesta haluttaisiin ymmärrettävästi päästä Rymättylässä eroon, jotta kulutus tasaantuisi.
Edelleen suomalainen yhdistää sillin joulupäytään tai kesän aurinkoisiin keleihin, pihalla syömiseen ja ennen kaikkea uusiin perunoihin.
- Avainasemassa sesongin laajentamisen kanssa ovat sillireseptit, sillin terveysvaikutusten korostaminen ja uutuustuotteiden luominen, arvelee asiakaspalvelupäällikkö Jaana Mastomäki.
Mastomäen mukaan sillistä pystyy valmistamaan leivonnaisia tai sillifileitä voi paistaa.
Fileistä saa myös perunan ja vihanneksen kera folioon käärittynä erinomaista grilliherkkua.
- Nuorille kuluttajille silliromantiikka on vierasta, mutta jotain mystiikkaa sillimarkkinoinnissa saisi silti säilyä, pohtii Mastomäki.
Mäntylän mukaan sillin tulevaisuus näyttää joka tapuksessa hyvältä, koska sillipopulaatioita ei ylikalasteta.
- Islantilaiset hallitsevat kalastuksen, mutta eivät jatkojalostusta, onneksemme.