Uutiset

Obama patisti Eurooppaa ja Yhdysvaltoja yhteistyöhön

LK/REUTERS<br />Yhdysvaltalaissenaattorin Saksan-matka oli menestys. Barack Obaman puhetta seurasi torstaina villisti suosiotaan osoittanut kuuntelijajoukko.
LK/REUTERS
Yhdysvaltalaissenaattorin Saksan-matka oli menestys. Barack Obaman puhetta seurasi torstaina villisti suosiotaan osoittanut kuuntelijajoukko.

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä demokraattisenaattori Barack Obama kehotti torstaina Eurooppaa ja Yhdysvaltoja kohtaamaan suuret haasteet yhtenäisenä.

- Mikään maa, olkoon miten suuri tai voimakas tahansa, ei voi yksinään voittaa terrorismin, ilmastonmuutoksen tai taloudellisen eriarvoisuuden kaltaisia vitsauksia, hän sanoi Berliinissä illalla.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksisataatuhatta ihmistä oli saapunut kuuntelemaan Obamaa Tiergartenin puistoon. Yleisö keskeytti puheen useaan otteeseen suosionosoituksillaan.

Obaman mukaan Yhdysvallat ei pysty ilman Euroopan apua kukistamaan Afganistanin väkivaltaisuuksia.

Obama aloitti Saksasta Euroopan-kiertomatkansa, jonka aikana hän paaluttaa ulkopoliittisia näkemyksiään.

Israelista Saksaan lentänyt Obama sai jo Berliinin lentokentällä lämpimän vastaanoton. Sankka ihmisjoukko oli kerääntynyt myös kanslerinviraston ulkopuolelle Obaman mennessä tapaamaan liittokansleri Angela Merkeliä .

Merkelin edustajan mukaan tunnin kestäneessä palaverissa nousivat esiin Iran, Afganistan, Pakistan ja Lähi-idän rauhanprosessi sekä ilmastokysymykset ja kansanvälinen talous.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkalla Saksaan Obama sanoi toimittajille toivovansa, että Yhdysvallat ja Eurooppa huomaisivat uudelleen, miten paljon niillä on yhteistä.

- Haluan kertoa molemmin puolin Atlanttia siitä valtavasta potentiaalista, mikä löytyy, jos pystymme herättämään henkiin yhteenkuuluvuuden tunteen, hän sanoi lentokoneessa.

Vertauksia suosittuun Kennedyyn

Obama on suosittu Saksassa, missä monet rinnastavat hänet presidentti John F. Kennedyyn . Kennedy puolestaan sinetöi paikkansa kaupunkilaisten sydämissä - ja historiankirjoissa - julistamalla vuonna 1963 jaetussa kaupungissa olevansa berliiniläinen.

Ronald Reagan puolestaan vaati Brandenburgin portilla 1987 pitämässään puheessa neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovia repimään alas Berliinin muurin.

Obama olisi alun perin halunnut puhua Reaganin tavoin Brandenburgin portilla, mutta hanke kaatui liittokansleri Merkeliin.

Tulomatkalla Berliiniin Obama halusi painaa villaisella puhepaikasta nousseen kiistan.

- Hehän olivat presidenttejä, minä olen kansalainen, hän sanoi viitaten historiallisten puheiden pitäjiin.

Charmia ja karismaa

Kyselyjen mukaan Obamalla on Saksassa paljon enemmän kannattajia kuin republikaanien ehdokkaalla John McCainilla . Jotkut politiikan analyytikot ovat varoittaneet ylisuurista odotuksista Obaman mahdollisen presidenttikauden suhteen.

Kansanjoukot aloittivat jo iltapäivällä kerääntymisen lähelle Voitonpylvästä odottamaan Obaman puhetta.

Oluenmyyjät avasivat kojunsa ja paikalle vaelsi niin kaupunkilaisia kuin turistejakin.

- Obamalla on charmia ja karismaa, ja hän voi rohkaista meitä pitämään jälleen Yhdysvalloista, sanoi opiskelija Stella Semmelrath .

Kaikki eivät olleet yhtä myytyjä amerikkalaisvieraan edessä.

- Tämä on pelkkää suurta esitystä. Amerikkalaiset haluavat, että heistä pidettäisiin taas. Mutta minä suhtaudun vähän epäillen tähän kaikkeen ja lisäksi minun on mentävä töihin, tokaisi Jürgen Schumann .

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Obamafest-tekstillä varustettuja rintamerkkejä myytiin matkamuistokojuissa Voitonpylvään lähellä Berliinissä torstaina.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Obamafest-tekstillä varustettuja rintamerkkejä myytiin matkamuistokojuissa Voitonpylvään lähellä Berliinissä torstaina.