Uutiset

Serbiaa painostetaan
pidättämään myös Ratko Mladic

Lehtikuva<br />Mies esitteli perinnesoitinta Madhouse-nimisessä baarissa (suomeksi hullujenhuone) Belgradissa torstaina. Radovan Karadzicille tutun baarin seinällä on kuvat sekä Karadzicista itsestään (oik.) että Ratko Mladicista.
Lehtikuva
Mies esitteli perinnesoitinta Madhouse-nimisessä baarissa (suomeksi hullujenhuone) Belgradissa torstaina. Radovan Karadzicille tutun baarin seinällä on kuvat sekä Karadzicista itsestään (oik.) että Ratko Mladicista.

Serbian uusi hallitus on päättänyt lähettää takaisin suurlähettiläät EU-maissa oleviin lähetystöihinsä. Päätös oli jo toinen hyvän tahdon ele unionin suuntaan entisen serbijohtajan Radovan Karadzicin pidätyksen jälkeen.

Lähettiläät kutsuttiin kotiin Yhdysvalloista ja lähes kaikista EU-maista, kun nämä olivat tunnustaneet Serbiasta irtautuneen Kosovon itsenäisyyden.

Karadzicin kauan odotetun pidätyksen jälkeen Serbiaa vaadittiin torstaina ottamaan kiinni myös sotapäällikkö Ratko Mladic . Myös Mladicia epäillään kansanmurhasta Bosnian sodan aikana.

- Serbit ovat ottamassa askeleen sulkeakseen ruman kappaleen historiassaan, ja toivon todella, että Mladic on seuraavana vuorossa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice Singaporessa Aasian-kiertomatkallaan.

Maan lehdistö on pettynyt

Serbian lehdistö viestitti pettymystä ulkomaailman suhtautumiseen. "Karadzic luovutaan ilmaiseksi", otsikoi Belgradissa ilmestyvä Press -lehti artikkelinsa.

- Serbia on saanut vain kiitosta pidätyksestä, muttei mitään kouriintuntuvaa tukea tai apua, lehti valitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Politika -lehti totesi pettyneenä, ettei Serbialle sallita hetkenkään hengähdystaukoa.

- Palkkion sijasta meille esitetään, kuten tavallista, vain uusia vaatimuksia.

Peitenimi kuolleelta serbisotilaalta

Karadzicin 12-vuotisesta pakoilusta paljastuu kaiken aikaa uusia käänteitä. Karadzic otti peitenimensä Dragan David Dabic mieheltä, joka kuoli 15 vuotta sitten Sarajevossa, serbialaiset tiedotusvälineet kertoivat torstaina.

Belgradissa pidätetyllä Karadzicilla oli myös henkilöllisyyspaperit kyseisellä nimellä. Papereiden aitoutta tutkitaan parhaillaan.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan aito Dabic oli Bosnian serbiosan sotilas, joka kuoli Sarajevossa vuonna 1993. Bosnian serbitasavallan viranomaisten epäilläänkin auttaneen Karadzicia henkilöpapereiden hankkimisessa.

Karadzicin pidätyksestä on annettu vain vähän tietoja, ja yli kymmenen vuoden piileskelystä liikkuu paljon huhuja. Monien mielestä yksi maailman etsityimmistä sotarikollisista ei olisi kyennyt piiloutumaan niin tehokkaasti ilman apua.

Lehtikuva<br />Ratko Mladic
Lehtikuva
Ratko Mladic