Uutiset

Valtiolta historiallisen suuri tulonsiirto pienituloisille

Lehtikuva<br />Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä hallituksen avokätisyydestä veronkevennyksissä on enemmän hyötyä kuin haittaa.
Lehtikuva
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä hallituksen avokätisyydestä veronkevennyksissä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kari Valtonen

Ensi vuoden budjetissa on kaikkein pienituloisimmille tulossa historiallinen korotus. Lisää tulee 160 euroa kuukaudessa kun pienimmät äitiys-, isyys-, vanhempain- ja kuntoutusrahat nostetaan työmarkkinatuen tasolle.

Näin lupaa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok).

Sen sijaan ensi vuodelle tuleva tuloverohelpotuksen suuruus ratkeaa vasta ensi viikolla kun Katainen sparraa virkamiestensä kanssa valtiovarainministeriön sisäisessä neuvottelussa. Lopullisesti hallitus tosin naulaa kaiken kiinni vasta budjettiriihessään elokuun lopulla.

Kotihoidontukeen on tulossa 20 ja yksityishoidon tukeen 23 euroa kuukaudessa. Yleistä lapsilisien korotusta ei tule, mutta lapsilisä nousee sen sijaan 10 eurolla kuukaudessa kolmannesta lapsesta lähtien.

Ensi vuoden alussa apurahojen saajat pääsevät ensimmäistä kertaa sosiaaliturvan piiriin. Lasten rokotusohjelmaa taas täydennetään rota-virus -rokotuksella, mikä maksaa 6 miljoonaa euroa.

Supistuksiin varaudutaan

Poliiseja palkataan lisää 15 miljoonalla. Kuntia yhdistyy niin paljon, että yhdistymisavustuksiin varataan 98 miljoonaa euroa lisää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teollisuuden rakennemuutokseen, kuten mahdollisiin paperitehtaiden tai niiden tuotantolinjojen supistuksiin budjetissa varaudutaan 41 miljoonalla eurolla.

Perusopetuksen laatua taas kohennetaan lisäämällä erityisopetuksen voimavaroja 20 miljoonalla eurolla. Nuorten ikäluokkien matalatukirahoista osa suunnataan ammattikoulutuspaikkojen lisäämiseen sekä maahanmuuttajien peruskoulutukseen ja heidän muuntokoulutukseen.

Viinan hinta ei nouse

Viinan hintaan ei ensi vuonna ole Kataisen mukaan luvassa korotusta, mutta vaalikauden aikana alkoholin hintoja kyllä vielä tarkistetaan ylöspäin. Tupakan hinnan pysymisesta ennallaan myös ensi vuonna Katainen ei ole yhtä varma.

Ministeri pitää ensi vuoden näkymiä vielä aika valoisina, vaikka uhkakuvia onkin. Hän perustaa optimisminsa sille, että verotuotot ovat olleet hyvin suotuisia ja työllisyys on kehittynyt hyvää vauhtia.

- Kun Suomen talous on Euroopan vahvin tai toiseksi vahvin Luxemburgin jälkeen, meillä ei ole paniikkia.

Ylimääräiset rahat Katainen käyttää valtion velan lyhentämiseen vaikka se on jo supistunut 30 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

- Kahden miljardin korkojen maksaminen ei ole kenenkään etu.

Vuonna 2010 synkkenee

Sen jälkeiset näkymät ovatkin sitten synkemmät. Vuosi 2010 on todellinen merkkivuosi. Työmarkkinoille tulee vähemmän väkeä kuin sieltä lähtee.

- Kasvu on tuosta lähtien pelkän tuottavuuden kasvun varassa, kun työtuntien määrä ei kasva. Se tietää sitä, että sata vuotta jatkunut kolmen prosentin kasvuvauhti supistuu kahteen.

Katainen ei ole vielä määritellyt kantaansa siihen, miten ensi vuonna käy korkeimmille marginaaliveroille tai lääkäreiden verokikkailulle. Ongelmia tuottaa myös kaikkein pienituloisempien kannustaminen työn vastaanottamiseen.

Katainen muistuttaa, että hallitus tekee vielä kolme budjettia. Joissakin niistä puututaan näihinkin kysymyksiin.

Katainen ei suoralta kädeltä hyväksy suurimman hallituspuolueen keskustan linjanvetoa veronalennusten suuntaamisesta pieni- ja keskituloisille.

"Retorisesti onttoa puhetta"

- Se on retorisesti onttoa puhetta ja kannustavan yhteiskunnan periaatteiden vastaista. Kuka ensinnäkin määrittelee, mikä on keskituloinen? Olisi karmea tilanne, ellei tavalliselle palkansaajalle jäisi palkankorotuksesta mitään käteen kun kaikki menisi veroihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katainen jakaisi kevennykset tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.

- Suomi pärjää luovuuden ja innovatiivisuuden avulla. Yksi tekijä on kannustavuus. Ihminen toteuttaa itseään omassa työssään ja siitä on saatava palkkio.

- Tähänastisilla veronalennuksilla on rahallisesti saavutettu enemmän kuin menetetty. Arvioni on, että veronkevennyksillä saavutetaan nytkin enemmän kuin menetetään.

Hallitusohjelmassa veronkevennysvaraksi on ilmoitettu 1,1 miljardia euroa vaalikaudessa. Noista rahoista ei ole vielä käytetty yhtään.

Tänä vuonna rahaa veronalennuksiin käytettiin tosin 500 miljoonaa euroa verotuksen pitämiseksi entisellä tasolla eli ansiotason nousun ja inflaation aiheuttaman veronkiristyksen torjumiseen.

Katainen yhtyy pääministeri Matti Vanhasen (kesk) käsitykseen, että veroja saatetaan keventää enemmän kuin on suunniteltu. Nyt on päätettävä, miten kevennys jaetaan ensi ja seuraavan vuoden kesken.

Katainen myöntää oikeaksi puhemies Sauli Niinistön (kok) huomautuksen, että kuluvan vuoden budjetti on löysin 20 vuoteen.

- Hyvä, että hän ottaa asian esille kun oppositio väittää eduskunnassa päinvastaista. Niinistö on yksi harvoista kansanedustajista, jotka ymmärtävät käydä talouspoliittista keskustelua, Katainen kiittelee.