Uutiset

Benito Casagranden rakennushanke
Kauppiaskadun alkupäässä nytkähti eteenpäin

TS/Jari Laurikko<br />Turkulaisarkkitehti Benito Casagrande sai Kauppiaskatu 1:een haluamansa luvat Turun rakennuslautakunnalta. Esimerkiksi rakennusten kellaritilat muutetaan ravintolatiloiksi.
TS/Jari Laurikko
Turkulaisarkkitehti Benito Casagrande sai Kauppiaskatu 1:een haluamansa luvat Turun rakennuslautakunnalta. Esimerkiksi rakennusten kellaritilat muutetaan ravintolatiloiksi.

ESKO PIHKALA

Turun rakennuslautakunta myönsi torstaina luvat laajennus- ja muutostöille, joita turkulaisarkkitehti Benito Casagrande aikoo tehdä Kauppiaskadun ja Läntisen Rantakadun kulmauksen rakennuksissa.

Muutostyöt koskevat Petreliuksen taloa, Kauppaseurantaloa ja Puhelinlaitoksen taloa, jotka Casagranden ja Paavo Nurmi Oy:n yhteinen kiinteistöosakeyhtiö Turun Läntinen Rantakatu 3 osti viime tammikuussa kahdella miljoonalla eurolla.

Casagrande sai luvat asunnoille, näyttely- ja liikehuoneistoille, neuvottelutilalle, saunatilalle ja kattoterassille. Rakennusten kellaritilat Casagrande muuttaa ravintoloiksi.

- Haluan kellareihin ravintoloita, koska ne sopivat sisustukseltaan ravintolakäyttöön hirveän hyvin. Ne ovat sellaisia vanhoja holvi- ja viinikellareita, Casagrande kuvailee.

Lisäksi rakennuslautakunta myönsi Casagrandelle luvan autokellarille, joka tulee rakennusten ja uuden pääkirjaston väliin jäävän sisäpihan alle.

- Paikoitustilaa on saatava. Piha on niin pieni, ja siinä on myös kirjaston huoltoliikennettä, joten paikoitus on pakko saada kahteen tasoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kylpyläidea yhä hengissä

Casagrande on aiemmin kertonut Turun Sanomille (TS 14.2.), että hän kaavailee Kauppiaskatu 1:een kylpylää tai ylipäänsä jonkinlaista fyysisen hyvinvoinnin keskusta viereisen kirjaston tarjoaman henkisen hyvinvoinnin vastapainoksi.

Rakennuslautakunnan pöytäkirjassa ei kuitenkaan puhuta kylpylästä mitään.

Casagranden mukaan hän ei ole vielä luopunut kylpyläajatuksesta, mutta hänen on tällä kierroksella ensin katsottava, minkälaisia rajoituksia eri viranomaisten vaatimukset asettavat ideoinnille.

Casagrande kertoo hankkeen osoittautuneen monimutkaiseksi, sillä lausunnonantajia on ollut poikkeuksellisen paljon. Lupia anoessa on vierähtänyt neljä kuukautta.

- Tässä on pitänyt sovittaa yhteen monta eri vaatimuskenttää. Maakuntamuseon vaatimukset, esteettiset vaatimukset, paloturvallisuusvaatimukset ja esteettömyysvaatimukset, Casagrande luettelee.

Casagrande haluaisi suojella arvokkaista taloista mahdollisimman paljon vanhaa - toive, jossa on ollut yhteensovittamista esimerkiksi paloturvallisuusmääräysten kanssa.

- Rakennukset ovat lähes 200 vuotta vanhoja, ja ne on rakennettu silloisten määräysten mukaan. Nyt niitä peruskorjattaessa on kuitenkin noudatettava uudisrakentamiseen sovellettavia määräyksiä.

Hidasteista huolimatta Casagranden tavoite on edelleen se, että Kauppiaskatu 1:ssä olisi kaikki valmista kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011 mennessä. Casagrande uskoo aikataulun pitävän, varsinkin kun rakennuslautakunta antoi luvat viedä projektia eteenpäin.

Koko rakennushankkeen vähimmäiskustannuksiksi on varmistunut 3-3,5 miljoonaa euroa.

- Tuosta saatetaan mennä vielä ylöspäin, mutta ei alaspäin. Tästä ei valitettavasti selviä tuota halvemmalla millään, Casagrande nauraa.