Uutiset

Aktivistit syyttävät avustusjärjestöjä
selän kääntämisestä

Paula Sallinen

Kadulla kerjääviä ja soittavia romaneja avustanut Vapaa liikkuvuus -verkosto syyttää seurakuntia ja humanitäärisiä järjestöjä romanien heitteille jättämisestä.

Pienen aktivistijoukon muodostama liike valittelee, että vain muutama järjestö on suostunut antamaan apua katuromaneille.

- On kuin olisi lyöty nyrkillä naamaan, kun avustusjärjestöt eivät auta, vaan sanovat, ettei asia kuulu heille, aktivisti Katja Tuominen kuvailee.

Pelastusarmeija, Romano Missio ja Romaniyhdistys ovat lahjoittaneet liikkeen avustamille romaneille ruokaa ja rahaa. Sen sijaan Suomen Punaiselta Ristiltä, Ihmisoikeusliitolta ja seurakunnilta ei ole hellinnyt apua.

Aktivistit avittavat tällä hetkellä 17 romania, joista osa asuu Rastilan leirintäalueella Helsingissä. Heidän mukaansa joukossa on pari alaikäistä ja yksi kahdeksan kuukauden ikäinen vauva.

Vapaa liikkuvuus -liike majoitti romaneja Rajasaaressa Viirus-teatterin tiloissa, josta heidät häädettiin heinäkuun puolessavälissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa kerjää tällä hetkellä arviolta noin sata Romaniasta tai Bulgariasta tullutta romania.

Vapaaehtoisesti Suomessa

Suomen Punainen Risti ei aio auttaa katuromaneja, sillä he eivät ole äkillisen katastrofin tai onnettomuuden uhreja.

- He ovat olleet köyhiä jo kotimaassaan, eikä köyhyys ole äkillinen onnettomuus. He ovat tulleet suunnitelmallisesti Suomeen, valmiussuunnittelija Merja Rapeli perustelee.

SPR harkitsee romanien auttamista suoraan kotimaassaan.

Helsingin seurakuntayhtymä pohtii linjausta romanien auttamiseen elokuussa. Toistaiseksi apua ei ole annettu, sillä sen pelätään innostavan romaneja lähtemään Suomeen yhä enemmän.

- Emme voi huiskia sinne tänne. Jos he tulevat noin vain tänne ja vaativat apua, sen jälkeen voi tulla tuhansia. Heidän kotimaahansa pitäisi antaa vikkelästi humanitääristä apua, diakonisihteeri Anne Kostiainen linjaa.

Ruoka-apua romanit voivat seurakunnilta saada.

Sisäministeriön työryhmä selvitti heinäkuun alussa, että romanit kerjäävät omasta tahdostaan eivätkä he ole ihmiskaupan uhreja. Työryhmä muistutti, että romanien olot lähtömaissa ovat kurjat.

Apua yksittäisiltä suomalaisilta

Yksittäiset suomalaiset ovat lahjoittaneet romaneille huopia, peittoja, ruokaa ja vaatteita Vapaa liikkuvuus -verkoston kautta. Yksi lääkäri on hoitanut romaneja ilmaiseksi ja yksinhuoltajaäiti majoittanut vanhuksen.

Erno Enrothia järkyttää eritoten suomalaisten romanien välinpitämättömyys.

- Olen häpeissäni. Suomen romanit pelkäävät, että heidän omat etunsa kapenevat, jos heidät rinnastetaan kerjäläisiin, aktivisti sanoo.