Uutiset

Uusi hiv-lääke antaa toivoa vakavasti sairaille

TS/Arto Takala<br />Suomessa on käytössä parikymmentä erilaista hiv-lääkettä. Uudella lääkkeellä autetaan potilaita, joiden viruskanta on tullut vastustuskykyiseksi vanhoille lääkkeille.
TS/Arto Takala
Suomessa on käytössä parikymmentä erilaista hiv-lääkettä. Uudella lääkkeellä autetaan potilaita, joiden viruskanta on tullut vastustuskykyiseksi vanhoille lääkkeille.

KAISA MYLLYLÄ

Vuoden alussa rekisteröity uusi hiv-lääke Raltegravir on tuonut apua jo kymmenille vaikeille hiv-potilaille Suomessa. Lääkettä valmistavan MSD-yhtiön mukaan parikymmentä potilasta on saanut lääkkeestä avun hallitsemattomaan hiv-infektioon.

- Tämä on erittäin tervetullut ja kauan odotettu lääke niihin tilanteisiin, joissa kaikki vanhat lääkkeet ovat niin sanotusti palaneet, kertoo Tyksin sisätautien klinikan erikoislääkäri Jarmo Oksi .

"Palamisella" tarkoitetaan sitä, että potilaan kantama hi-viruskanta on tullut vastustuskykyiseksi lääkkeille. Tällöin virustauti jatkaa etenemistään lääkityksestä huolimatta.

Suomessa lääke on ollut tutkimuskäytössä viime kesästä saakka, ja se rekisteröitiin alkuvuodesta. Turussa lääkitystä on saanut yksi henkilö. Potilaista puolta hoidetaan Helsingissä, loppuja muissa Suomen keskussairaaloissa yksittäistapauksina. MSD:n tuotepäällikön Tom Åhmanin mukaan kaikki potilaat voivat hyvin. Maailmanlaajuisesti lääkettä käyttävät kymmenettuhannet potilaat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikeat potilaat saavat jo hoitoa

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien poliklinikan erikoislääkäri Matti Ristola kuvaa lääkettä merkittäväksi.

Hän uskoo, että vanhoille lääkkeille vastustuskykyiset hi-viruskannat pystytään saamaan uuden lääkkeen avulla hallintaan. Tällä hetkellä Suomessa on Ristolan mukaan alle 20 tällaista vaikeaa hiv-potilasta.

- Varmasti tilanne alkaa olla se, että kaikki ne, jotka lääkettä tarvitsevat, käyttävät sitä jo, sanoo Jarmo Oksi.

Raltegravirin rekisteröintitutkimuksen tulokset julkaistiin

The New England Journal of Medicine -julkaisussa keskiviikkona. Tutkimuksessa lääkettä saaneiden virusarvot laskivat huomattavasti.

Kaksitoista vuotta, kaksi läpimurtoa

Matti Ristolan mukaan edelliset 12 vuotta ovat olleet hiv-hoidon alalla läpimurtojen aikaa. Vuosina 1996-97 otettiin käyttöön ensimmäinen tehokas kolmen eri lääkeaineen yhdistelmä, jolla infektio saadaan pidettyä tehokkaasti kurissa. Ristolan mielestä viime ja tämä vuosi ovat tuoneet liki yhtä suuren edistysaskeleen hi-viruksen hoitoon, kun käytettävien lääkeryhmien määrä nousi kerralla neljästä kuuteen.

Raltegravirkaan ei yksistään pysty pysäyttämään hiv-infektiota, vaan se tarvitsee tuekseen muita lääkkeitä. Lääkehoidossa tärkeää on myös hoidon säännöllisyys, jotteivät viruskannat pääse kehittymään lääkkeille vastustuskykyisiksi.

Suomessa arviolta 3 000 hiv-tapausta

Hi-virus tarttuu veren välityksellä esimerkiksi suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä tai likaisten lääkeruiskujen kautta.

Virus aiheuttaa kantajassaan vastustuskyvyn heikkenemisen, joka johtaa usein aids-oireyhtymään. Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta nykyhoidon avulla infektion eteneminen pystytään pysäyttämään, ja potilas voi elää normaalia elämää.

Uudet hoitomenetelmät ovat vähentäneet aidsin aiheuttamia kuolemantapauksia merkittävästi. Vielä viime vuosikymmenen puolivälissä aidsiin kuoli joka vuosi noin 20-30 ihmistä, kun tänä vuonna kuolemia ei vielä ole ollut yhtään.

Kansanterveyslaitos arvioi, että Suomessa on yhteensä 3 000 todettua ja diagnosoimatonta hiv-tapausta.