Uutiset

Vaara vaanii Espanjan aurinkorannoilla

LK/REUTERS<br />Kansalliskaartilaiset pidättivät Etan jäsenen kuluvalla viikolla Bilbaossa.
LK/REUTERS
Kansalliskaartilaiset pidättivät Etan jäsenen kuluvalla viikolla Bilbaossa.

JUHA PEKKA HELMINEN

Espanjan poliisi ja kansalliskaarti pidättivät kuluvalla viikolla useita baskien terroristijärjestön Etan jäseniä Baskimaassa Pohjois-Espanjassa. Espanjan median mukaan lisäksi yksi naispuolinen etalainen pidätettiin suomalaisten suosimassa Fuengirolan rantakaupungissa Espanjan Aurinkorannikolla.

Viranomaiset löysivät terroristien hallusta lukuisia karttoja Espanjan Costa del Solista, toisin sanoen matkailijoiden suosimasta Aurinkorannikosta. Fuengirolan tienoilla asuu pysyvästi tai suuren osan vuodesta noin 15 000 - 20 000 suomalaista. Kaiken lisäksi kesäisin Fuengirolassa käy runsaasti nuoria ja lapsiperheitä.

Baskiterroristit iskivät viimeksi viime viikonvaihteessa neljällä eri pommilla Pohjois-Espanjan rantakohteisiin. Eta varoitti iskuista ennakkoon, joten pommien sijoituspaikat ehdittiin evakuoida. Räjähdyksissä loukkaantui yksi ihminen. Aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi. Pommit räjähtivät kolmen tunnin sisällä Laredon ja Nojan kaupunkien lähistöllä. Kolme pommeista räjähti rannalla ja neljäs golfkentällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Etan tyyliin kuuluu kesäinen aktivoituminen ja iskut lomailijoiden suosimille alueilla. Esimerkiksi Fuengirolasta löytyi muutama vuosi sitten autopommi tunnetun hotellin luota. Kolmen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana turistien suosimilla alueilla on räjäytetty satakunta pommia.

Fuengirolan yhteydessä on syytä korostaa, että se on suurin suomalaissiirtokunta maailmalla. Kaupungissa toimii muun muassa Aurinkorannikon suomalainen koulu, espanjalaisittain Escuela Finlandesa. Sen lisäksi kaupungista löytyy suomalaisia kampaamoita, ravintoloita, suomalainen seurakuntakoti sekä kirjakauppa. Myös lääkäripalveluja saa suomen kielellä. Toisin sanoen Fuengirolassa suomalainen pärjää melko hyvin osaamatta sanaakaan espanjaa.

750 Etan jäsentä vankiloissa

Vaikkei espanjalaisten paikallispoliisien toiminta Etan terrorismin suhteen ihan aina ole tyydyttävää, espanjalaisilla on kuitenkin vankka usko terrorismiin erikoistuneiden poliisien ja kansalliskaartilaisten toimiin terrorismin torjunnassa.

Myös poliisien ja kansalliskaartilaisten yhteistyö Ranskan ja Portugalin kanssa Etaa vastaan koetaan Espanjassa vakuuttavana. Tuloksista kertoo sekin, että aseellisen baskien separatistijärjestön jäseniä on pidätetty tänä vuonna jo yli kahdeksankymmentä.

Tammikuusta 2007 lähtien Espanjassa ja Ranskassa on pidätetty jo yli 300 Etan jäsentä. Pari kuukautta sitten Ranskan puolella rajaa kiinni joutui Etan johtoryhmä mukaan lukien Etan ykkösjohtaja Javier López Peña Thierry .

Nuorten terroristien kohtalona ovat yhä useammin katuväkivaltaan, baskilaisittain kale borrokaan , osallistumisen ja varsinaiseen terroritoimiin siirtymisen jälkeen nopea pidätys ja pitkät vankilatuomiot. Tällä hetkellä Espanjan vankiloissa on lähes 600 Etan jäsentä. Vastaavasti ranskalaisvankiloissa näitä on 150.

Hyvin moni espanjalainen uskoo, että Baskimaalla olisi varmasti enemmän haluttua itsehallintoa, jos Etaa ei olisi. Baskiterroristien organisaatiosta on muodostunut pulma Baskimaan maineelle.