Uutiset

Sodankylässä tiedetään
Uudenkaupungin lempinimetkin

TS/<br />Tarja Melamies välittää Uudenkaupungin takseja Sodankylästä.
TS/
Tarja Melamies välittää Uudenkaupungin takseja Sodankylästä.

Turun Sanomat, Uusikaupunki

Uudenkaupungin taksikeskus on viimeisen puolentoista vuoden ajan sijainnut Sodankylässä. Lähes tuhannen kilometrin etäisyys ei kuitenkaan ole hankaloittanut taksitilauksia.

- Olemme ohjelmoineet välitysohjelmaan kaikki kadunnimet, julkiset laitokset sekä paikkakuntalaisten käyttämät lempinimet. Taksiaseman välityspäätteellä voimme syöttää sinne jatkuvasti uutta tietoa, kertoo taksiyrittäjä Jarkko Vehmanen .

Vehmanen ei silti väitä, että kaikki uusikaupunkilaiset olisivat tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen.

- Pieniä hankaluuksia on ollut, esimerkiksi ravintoloiden ulkomaalaisperäisiä nimet ovat aluksi järjestelmälle vaikeita, sanoo taksinkuljettaja Mauno Vesterinen .

Yaraksi muuttunut Kemira tunnetaan toistaiseksi molemmilla nimillä, ja lähellä toisiaan olevat kadunnimet kuten Majavakuja ja Kajavakuja voivat tuottaa hankaluutta. Mutta kaiken kaikkiaan Vesterinenkin sanoo järjestelmän toimivan hyvin.

Tilauksen kiertäminen Sodankylän kautta ei myöskään vie ylimääräistä aikaa. Vehmanen näyttää taksiasemalla, että kutsu menee läpi saman tien, kun tilausosoite on saatu kirjattua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eri ohjelmatoimittajien myötä Uudenkaupungin keskus on vaihtanut vuosien mittaan useasti paikkaa. Ennen Sodankylää kyydit välitettiin Tampereelta ja sitä ennen käytössä oli Soneran välitysohjelma, minkä aikana keskus muuttui monta kertaa.

- Mikään ei silti korvaa paikallista keskusta. Tällaisella automäärällä ei kuitenkaan pystytä ympärivuorokautiseen välitykseen. Uudessakaupungissa on käytössä myös numero, jolla soittaja pääsee suoraan taksiasemalle, Vehmanen sanoo.

Aiemmin myös Liedon kyydit välitettiin Tampereelta. Myöhemmin osa autoilijoista kuitenkin siirtyi Lounais-Suomen Taxidataan (LSTD). Vuoden verran Liedossa oli kaksi keskusta, kun osa autoilijoista ei halunnut vaihtaa välittäjää.

- Se oli asiakkaiden kannalta hämmentävää, ja odotusajat venyivät pahimmillaan yli kolmeen tuntiin. Toukokuussa 2007 me viimeisetkin itsepäiset sitten siirryimme LSTD:hen, vaikka mielestäni Tampereen välitys toimi paremmin, 18 vuotta autoilijana ollut Mirja Jokila kertoo.