Uutiset

Vaasasta välitettävät taksikyydit tökkivät Paraisilla

TS/Mikael Rydenfelt<br />Paraisten taksikeskuksen siirtyminen Vaasaan on aiheuttanut asiakkaille pitkiä odotusaikoja ja kuskeille viikoittaisia hukkakyytejä. Taksinkuljettaja Mari Määttä on lähdössä keikalle - toivottavasti tällä kerralla asiakas löytyy ilmoitetusta osoitteesta.
TS/Mikael Rydenfelt
Paraisten taksikeskuksen siirtyminen Vaasaan on aiheuttanut asiakkaille pitkiä odotusaikoja ja kuskeille viikoittaisia hukkakyytejä. Taksinkuljettaja Mari Määttä on lähdössä keikalle - toivottavasti tällä kerralla asiakas löytyy ilmoitetusta osoitteesta.

ANNA SAARENOJA

Nykyään paikalliset taksikeskukset ovat harvinaisia. Paikalliset taksiautoilijayhdistykset voivat ostaa välityspalvelun vaikka toiselta puolelta Suomea. Esimerkiksi Paraisten taksikeskus on huhtikuun alusta alkaen sijainnut yli 350 kilometrin päässä Vaasassa.

Etäisyys on aiheuttanut lukuisia väärinymmärryksiä. Ei ole tavatonta, että Kårkullaan tilattu taksi meneekin 15 kilometrin päähän Koikullaan. Ja tämä on vain yksi esimerkki viimeisten kolmen kuukauden aikana sattuneista tapauksista.

- Eräs kaveri ei tiennyt paikan osoitetta, jossa oli, joten hän päätti kävellä palolaitoksen pihaan ja tilata taksin sinne. Keskuksessa ei kuitenkaan tiedetty, missä Paraisten palolaitos sijaitsee, joten taksi jäi tilaamatta, järjestelmä kun vaatii katuosoitteen ja numeron, kertoo Paraisilla taksia ajava Heimo Sillanpää .

Taksitilauksiin liittyvät ongelmat on havaittu myös Paraisten terveyskeskuksessa.

- Eräs nainen juuri kertoi, että oli tilannut taksin Strandvägen yhteen. Taksia ei kuitenkaan kuulunut, sillä se oli lähetetty keskuksesta Strandbyvägenille, joka taas sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Nauvoon mentäessä, tietää terveyskeskusavustaja Ann-Maj Engström .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallistuntemus puuttuu

Useissa tapauksissa välityspalvelu ostetaan yritykseltä, joka edelleen ostaa keskuspalvelun toiselta yritykseltä. Taksiliiton hallintopäällikön Timo Koskisen mukaan välitystoiminta on muuttunut niin paljon, ettei liittokaan pysy perässä.

Paraisten taksivälityksestä vastasi aiemmin Paraisten Puhelin, joka palveli kahdeksasta viiteen.

- Muut tilaukset jouduimme hoitamaan itse, ja juuri perjantai- ja lauantai-iltaisin sekä arkisin kello 17 jälkeen on valtavasti kyytejä, Sillanpää selittää.

Ratkaisua haettiin muun muassa työvoimatoimistosta, mutta kaksikieliseen ja 24 tuntia kattavaan päivystystyöhön ei löydetty sopivia työntekijöitä. Edullisin tarjous tuli Vaasan Ulataksista, joka välittää Vaasan ja Paraisten lisäksi Pietarsaaren ja Karjaan taksitilaukset.

- Puolet autoilijoista vastusti tätä ratkaisua, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei juuri ollut. Kaukana sijaitsevan keskuksen suurin ongelma on paikallistuntemuksen puute, mikä aiheuttaa useita viikoittaisia hukkakyytejä. Asiakkaat käyttävät osoitteita, jotka ovat meille tuttuja, mutta Vaasan keskukselle vieraita, 35 vuotta taksialalla työskennellyt Sillanpää toteaa.

Tilaukset tehdään suoraan autoilijoille

Sillanpää ei aristele kritisoida nykyistä järjestelmää. Parannusehdotuksiakin olisi.

- Keskushenkilökuntaa pitäisi kouluttaa erityisosoitteiden osalta. Parasta olisi, jos määrätyt henkilöt hoitaisivat siellä Paraista, mutta en tiedä onko se mahdollista. Lisäksi osoitetietoja pitäisi päivittää jatkuvasti, mies esittää.

Tilausongelmien takia useat asiakkaat soittavat keskuksen sijaan suoraan autoilijoille.

- Me emme lähde siihen, että suosisimme tiettyjä kuskeja. Mutta asiakkaat kyllä tilaavat paljon suoraan autoilijoilta, tietää Pub Pireuksen työntekijä Maiju Kåla .

Kålan mukaan asiakkaat joutuvat odottamaan taksiaan aika ajoin jopa puolitoista tuntia.

- Esimerkiksi lääkäriin mennessä taksi kuulemma kannattaa tilata jo edellisenä päivänä, että sen saa varmuudella.

TS/Mikael Rydenfelt<br />Paraislainen taksinkuljettaja Heimo Sillanpää (vas.) on tyytymätön Vaasan välityskeskukseen. - Pahin ongelma on paikallistuntemuksen puute.
TS/Mikael Rydenfelt
Paraislainen taksinkuljettaja Heimo Sillanpää (vas.) on tyytymätön Vaasan välityskeskukseen. - Pahin ongelma on paikallistuntemuksen puute.
TS/Mikael Rydenfelt<br />Paraisten terveyskeskuksen aulassa oli ennen maksuton suora linja Paraisten taksiasemalle. - Edelleen aulassa on puhelin, mutta nyt taksisoitto maksaa, kertoo terveyskeskusavustaja Ann-Maj Engström.
TS/Mikael Rydenfelt
Paraisten terveyskeskuksen aulassa oli ennen maksuton suora linja Paraisten taksiasemalle. - Edelleen aulassa on puhelin, mutta nyt taksisoitto maksaa, kertoo terveyskeskusavustaja Ann-Maj Engström.
TS/Mikael Rydenfelt<br />Pub Pireuksen työntekijän Maiju Kålan mukaan asiakkaat joutuvat välillä odottamaan jopa puolitoista tuntia tilaamaansa taksia.
TS/Mikael Rydenfelt
Pub Pireuksen työntekijän Maiju Kålan mukaan asiakkaat joutuvat välillä odottamaan jopa puolitoista tuntia tilaamaansa taksia.