Uutiset

Serbian tiedustelupalvelun väitetään
suojelleen sotarikollista Karadzicia

LK/REUTERS<br />Balkanin alueella on viime päivinä tutkittu tarkkaan Karadzicin pidätyksestä kertovia uutisia.
LK/REUTERS
Balkanin alueella on viime päivinä tutkittu tarkkaan Karadzicin pidätyksestä kertovia uutisia.

Belgradissa maanantaina pidätetyn Radovan Karadzicin lähes 13-vuotinen piileskely on herättänyt ihmetystä ympäri maailmaa. Etsitty Bosnian sotarikollinen kun eli ja työskenteli Serbian pääkaupungissa aivan viranomaisten nenän alla, tosin peitenimen ja valtavan parran turvin.

Serbialaislehtien siteeraaman sisäministerin Ivica Dacicin mukaan asiaan löytyy luonnollinen selitys: paikallinen tiedustelupalvelu suojeli Karadzicia pitkään, ennen kuin hänet päätettiin luovuttaa. Serbian tuore länsimielinen hallitus nimitti tiedustelupalvelulle uuden päällikön vain neljä päivää ennen Karadzicin pidätystä.

Tällä hetkellä Karadzic odottaa siirtoa Haagissa toimivaan entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivaan tuomioistuimeen. Siirron odotetaan tapahtuvan joko viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

Milosevicin jalanjäljillä

Karadzic on ilmoittanut hoitavansa itse puolustuksensa. Samoin teki myös Serbian edesmennyt johtaja Slobodan Milosevic taannoisessa oikeudenkäynnissään.

Tämä tarkoittaa sitä, että Haagissa Karadzic saa yksityissellin, kylpyhuoneen ja toimistonurkkauksen lisäksi todennäköisesti käyttöönsä myös erillisen tietokoneella ja internetyhteydellä varustetun toimistohuoneen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samassa vankilassa Karadzicin kanssa tulee olemaan lähes 40 muuta pidätettyä, joita syytetään Kroatian, Bosnian ja Kosovon sotiin liittyvistä rikoksista.

Syytteistä vapautetut entiset vangit ovat kertoneet, että vankilan seinien sisäpuolella vanhat etniset kaunat unohdetaan. Heidän mukaansa vangit tekevät yhdessä ruokaa, urheilevat ja pelaavat lautapelejä.

Edessä vuosien oikeusprosessi

Karadzic joutuu ensimmäistä kertaa oikeuden eteen pian Haagiin saapumisensa jälkeen. Hänelle luetaan syytteet muun muassa kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tämän jälkeen Karadzicia pyydetään joko myöntämään tai kiistämään syytteet.

On vaikea arvioida, kuinka kauan Karadzicin oikeudenkäynti tulee kestämään. Nopeimmillaan oikeusprosessi saadaan valmiiksi muutamassa kuukaudessa, mutta realistisempaa on puhua yhdestä tai kahdesta vuodesta.

Milosevicin oikeudenkäynti, joka oli kenties sotarikostuomioistuimen laajin ja monimutkaisin, jatkui jo viidettä vuotta, kun Milosevic kuoli kesken prosessin maaliskuussa 2006.