Talous

Teollisuus ja MTK kiittelevät kilpaa

Turun Sanomat, Helsinki

Sekä metsäteollisuus että MTK suitsuttivat heti tuoreeltaan kiitosta hallituksen puunmyyntitulojen verokevennykselle. Metsäteollisuuden toimitusjohtajan Anne Brunilan mukaan päätös osoittaa, että teollisuutta uhkaava raaka-ainepula on otettu vakavasti.

Brunila toivoo, että kotimainen puukauppa vauhdittuu nyt nopeasti. Päätös on myös signaali hallituksen vahvasta tahtotilasta huolehtia metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä Suomessa.

- Samaa positiivista tahtotilaa tarvitaan nyt kaikilta metsäsektorin osapuolilta, jotta metsäteollisuus voi jatkossakin luoda hyvinvointia laajasti eri puolilla Suomea.

"Syksyllä nähdään"

Brunila epäilee, ettei kaikkea kaikkea teollisuuden tarvitsemaa kuitupuuta saada verohelpotuksen myötäkään. Tilannetta helpottaa kuitenkin, että tuotantolinjoja on muutettu koivukuidulta havukuidulle.

- Hallituksen veropäätöksen pitäisi heijastua myös puun hintaan, Brunila painottaa.

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan syksyllä nähdään, toimiiko verohelpotus.

Pesosen mielestä metsäteollisuuden pitkäjänteisen kehittämisen edellytyksenä Suomessa on puun saatavuus ja kilpailukykyinen hinta. Kannattavalle toiminalle ei muuten ole edellytyksiä. MTK:n osastopäällikkö Pekka Airaksinen kuvaa hallituksen ratkaisua myönteiseksi signaaliksi. Hän odottaa puukaupan vilkastuvan.

- Puumarkkinoiden toimivuus riippuu tämän jälkeen metsäteollisuudesta. Kaikille myyntierille on saatava asiallinen ostotarjous ja metsänomistajaa tyydyttävät puukaupan ehdot.

Airaksinen pitää realistisena tavoitteena, että hakkuumäärä on kansallisen metsäohjelman mukaisesti nostettavissa 10-15 miljoonalla kuutiolla.