Uutiset

Vaikeaan eturauhassyöpään
ehkä löytymässä uusi hoitokeino

KAISA MYLLYLÄ

Pitkälle edenneen eturauhassyövän laajeneminen voidaan ehkä tulevaisuudessa pysäyttää. BBC uutisoi nettisivuillaan abirateronista, uudesta lääkkeestä, jolla pystyttäisiin hoitamaan muiden keinojen ulottumattomissa olevia potilaita.

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan lääke auttaisi jopa 80:tä prosenttia potilaista, jotka ovat käyneet läpi muut hoitomuodot. Abirateroni vähentää koko elimistössä mieshormoneja, jotka edistävät syöpäkasvaimen kasvua.

Alustavissa tutkimuksissa lääkettä käyttäneiden potilaiden kasvaimet pienenivät, syövästä kertovien vasta-aineiden määrä veressä laski, kivut vähenivät ja elämänlaatu parani. Tällä hetkellä meneillään on maailmanlaajuinen jatkotutkimus, jossa tutkitaan lääkkeen vaikutuksia 1 200 potilaaseen.

Alkuvaiheen eturauhassyövän miltei varma parannuskeino on poistoleikkaus. Eturauhaskapselin ulkopuolelle levinnyttä syöpää hoidetaan muun muassa hormonihoidolla, jonka vaikutus kuitenkin lakkaa jonkin ajan kuluttua.

Sädehoidolla pystytään jopa kokonaan parantamaan osa potilaista. Kemoterapialääkehoito on nykyisin viimeinen osa pitkää viivytystaistelua vakavan eturauhassyövän hoidossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyisillä hormonihoidoilla pystytään vähentämään kivesten tuottaman testosteronin eli mieshormonin määrää. Testosteronia kehittyy myös muualla elimistössä ja syöpäkasvaimessa itsessään, mihin abirateroni pystyy tutkijoiden mukaan vaikuttamaan.

Vaikeasti sairaille lisää elinaikaa

Tutkija FT Taija af Hällström iloitsee mahdollisesta tieteellisestä läpimurrosta, mutta muistuttaa, että ensimmäisen tutkimusvaiheen otos, 21 potilasta, on hyvin pieni.

- Näyttää lupaavalta, mutta pitää odottaa. Vasta toisen vaiheen testi näyttää, mikä lääkkeen potentiaali ja voima on, af Hällström huomauttaa.

- On totta, että tämänkaltaista lääkettä on etsitty pitkään.

Hänen mukaansa abirateroni näyttäisi toimivan paremmin kuin nykyisin käytössä olevat hormonihoidot, joiden teho voi lakata joidenkin vuosien kuluessa hoidon aloittamisesta. Af Hällströmin mukaan mieshormoni ei ole ainoa kasvaimen laajenemiseen vaikuttava tekijä.

- Veikkaisin, ettei tämäkään ole sataprosenttisen varma hoitomuoto, vaan kasvain voi löytää muita keinoja jatkaa kasvuaan, af Hällström sanoo.

Hän pelkää, ettei mullistavakaan hormonihoito pysty parantamaan vaikeaa eturauhassyöpää kokonaan, mutta erilaisilla hoidoilla saadaan vaikeasti sairaille potilaille lisää elinaikaa.

Ei dramaattista, mutta edistystä

Samoilla linjoilla on kliinisen onkologian dosentti, lääkäri Timo Joensuu . Hänen mielestään lääke ei ole niin dramaattinen uutuus kuin tutkijaryhmä antaa ymmärtää.

- Kuudenkymmenen vuoden aikana on nähty, ettei hormonihoito ole eturauhassyövän parannuskeino.

Joensuu ei kuitenkaan täysin tyrmää lääketulokasta. Hänen mukaansa on yllättävää, että hormonihoitojen pitkässä historiassa vieläkin löytyy uusia, mahdollisesti tehokkaampia lääkkeitä.

Taija af Hällströmin mukaan eturauhassyövän tutkimuksessa edistysaskeleita tehdään todella vähän tutkimuksen valtavaan määrään nähden. BBC hehkuttaa abirateronin löytämistä tärkeimpänä tapauksena 70 vuoteen.

Johtava brittiläinen syöväntutkimusinstituutti (The Institute of Cancer Research) arvelee, että lääkkeestä saadaan kehitettyä yksinkertainen pilleriformaatti muutaman vuoden kuluessa. Eturauhassyöpä on ylivoimaisesti yleisin miesten sairastamista syövistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uuden lääkkeen toivotaan myös voivan olla myöhemmin avuksi muidenkin syöpien, esimerkiksi rintasyövän, hoidossa.