Talous

Metsäliiton tulos jäi tappiolle

TUULA TOIVIO

 

Metsäliiton tulos jäi tappiolle vuoden toisella neljänneksellä. Inflaatio ja euron vahvistuminen ovat nostaneet tuotantokustannuksia, sellun tuotanto on kärsinyt raaka-ainepulasta, ja päällystetyn hienopaperin hinnankorotuksia odotetaan edelleen.

- Markkinaolosuhteet ovat erittäin vaikeat, Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan summasi.

Raaka-ainekustannukset sekä dollarin ja punnan heikkeneminen ovat Jordanin mukaan lohkaisseet ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksesta noin 200 miljoonaa euroa.

Tappio ennen veroja ja ilman kertaeriä oli toisella neljänneksellä 39 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana yhtiö teki voittoa 33 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski hieman noin 1,9 miljardiin euroon. Liikevoitto ilman kertaeriä jäi 14 miljoonaan euroon vertailukauden 75 miljoonasta eurosta.

Metsäliiton mukaan konsernin koko vuoden liiketulos ilman kertaeriä jää viime vuotta heikommaksi.

Mahdollisia tuotannon supistuksia Venäjän kaavailemien puutullien tähden Jordan hän ei halunnut ennakoida.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Verohelpotus tervetullut

 

Hallituksen tuoreen puun myyntiverohelpotuksen Metsäliitto ottaa vastaan tervetulleena puukaupan vauhdittajana.

- Uskomme, että puuta tulee markkinoille lisää merkittäviä määriä ja että pystymme toimimaan niin, että tuotteiden hinta on kilpailukykyinen, Jordan sanoi.

Nyt Metsäliitto pyrkii leikkaamaan kustannuksia energiaa säästämällä ja logistisilla ratkaisuilla.

- Olemme tehneet aikaisemmin strategisia valintoja: luopuneet paperitukkuritoiminnasta ja keskittäneet paperintuotantoa, Jordan sanoi.

Uusia investointeja Metsäliitto ei Jordanin mukaan suunnittele Uruguayn tehtaan valmistuttua. Itä-Euroopassa ja Venäjällä se lisää markkinointia ja suunnittelee liiketoiminnan kehittämistä.

M-real upposi entisestään

 

Suurissa talousvaikeuksissa olevan tytäryhtiö M-realin tulos ennen veroja painui huhti-kesäkuussa entistä tappiollisemmaksi. Tappio oli 56 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 37 miljoonaa euroa. Liikevaihto pysyi noin miljardissa eurossa.

M-realin toimitusjohtaja Mikko Helander kertoi STT:lle, että yhtiö käynnistää myöhemmin tänä vuonna uusia tulosparannustoimia. Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan vakuutti yhtiön selviävän veloistaan.

Julkisuudessa on esitetty M-realin osakesarjojen yhdistämistä. Jordanin mukaan asia otetaan esille M-realin seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Tänään tuloksensa ilmoittavat sekä UPM että Stora-Enso.