Uutiset

Terveydelle vaarallinen kasvi
levinnyt eri puolille Turkua

TS/Natalia Kopkina<br />Tutkija Hanna Ranta kertoo, että vanhimmat jättiputkikasvustot joudutaan poistamaan kaivinkoneella.
TS/Natalia Kopkina
Tutkija Hanna Ranta kertoo, että vanhimmat jättiputkikasvustot joudutaan poistamaan kaivinkoneella.

TONI LEHTINEN

Ihmiselle haitallinen jättiputki on levinnyt eri puolille Turkua. Lounais-Suomen ympäristökeskus sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan luonnonsuojelupiirit kartoittavat vieraslajikyselyllä kolmen vieraskasvilajin, jättiputken, jättipalsamin ja kurtturuusun, levinneisyyttä Lounais-Suomessa.

Kesäkuussa käynnistyneeseen tutkimukseen on tähän mennessä tullut hieman alle sata havaintoilmoitusta, joista 65 on koskenut jättiputkea. Kasvilajista, joka tuotiin aikanaan Suomeen koristekasviksi, on tullut eniten havaintoja Turusta.

- Jättiputkea esiintyy Turussa metsän reunoilla, purojen varsilla, ihmisten pihoilla ja joutomaatonteilla, tutkija Hanna Ranta Turun yliopistosta kertoo.

Suurimmat havaitut jättiputkikasvustot ovat yli sadan yksilön kokoisia.

Lounais-Suomen ympäristökeskus on huolestunut jättiputken jatkuvasta leviämisestä, sillä jättiputken kasvineste aiheuttaa ihmiselle palovammoja.

- Jos iholle roiskuu kasvinestettä ja sen jälkeen iho altistuu uv-säteille, neste aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita. Yksi mahdollinen vaaratilanne syntyy, kun lapset haluavat leikkiä jättiputkien muodostamissa viidakkomaisissa kasvustoissa, Ranta arvioi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Useimmiten jättiputki aiheuttaa vammoja, kun kasveja kitketään ilman asianmukaisia varusteita.

Jättiputken voimakas kasvineste tai pelkkä kasvin tuoksu voi aiheuttaa hengenahdistusta ja silmäoireita.

Ihmisille aiheutuvan vaaran lisäksi jättiputki uhkaa kotimaisia kasveja.

- Sen lehdet voivat kasvaa yli metrin pituisiksi. Ne levittäytyvät niin laajalle alueelle, että alkuperäisiltä kasveilta katoaa elintila, Ranta kertoo.

Myös vieraslajikartoituksen kaksi muuta kasvia eli jättipalsami ja kurtturuusu aiheuttavat haittoja alkuperäiselle lajistolle.

- Kurtturuusu on levinnyt saaristoon, jossa sen kasvusto on levinnyt jopa aarien kokoisille alueille, Ranta kertoo.

Kitkettyjen lehtien kompostointi ei auta

Kolmen vieraan lajin kartoittamistutkimus jatkuu Lounais-Suomessa syyskuulle asti. Sen jälkeen Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa alkaa ongelmallisten kasvustojen hävittämiseen keskittyvä hanke.

Ranta neuvoo jättiputkiongelmasta kärsiviä ihmisiä ottamaan yhteyttä luonnonsuojelupiiriin.

Omin neuvoin kannattaa kitkeä ainoastaan muutaman yksilön kasvustot. Suurempien kasvustojen poistamiseen saa luonnonsuojelupiirin kautta ammattiapua.

- Jättiputken juuristo levittäytyy syvälle, joten kasvin poistaminen pitää tehdä pistolapiolla. Tällainen kasvusto on tärkeä kitkeä ennen kuin se ehtii kukkia, Ranta opastaa.

Jos kasveja päättää kitkeä itse, pitää käyttää suojaavaa vaatetusta. Kitkeminen kannattaa tehdä mieluiten pilvisenä päivänä.

- Kitkettyjen varsien ja lehtien kompostointi ei auta, joten ne pitää tuhota polttamalla, Ranta neuvoo.